ΚΟΣΜΟΣ

Ο σύρος στρατηγός αποσκίρτησε με τη βοήθεια των Γάλλων

Ο σύρος στρατηγός αποσκίρτησε με τη βοήθεια των Γάλλων

Ο στρατηγός Μάναφ Τλας, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει αποσκιρτήσει μέχρι σήμερα, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ότι διέφυγε από τη Συρία με τη βοήθεια των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

"Οι γαλλικές υπηρεσίες με βοήθησαν να βγω από τη Συρία και τις ευχαριστώ", είπε ο στρατηγός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό κανάλι BFM TV.

"Αποσκίρτησα από τον Μάρτιο. Από την έναρξη της επανάστασης είχα επαφές με τους επαναστάτες, με τους αντάρτες και αισθάνθηκα από τις πρώτες ημέρες, από τους πρώτους μήνες, ότι το καθεστώς έλεγε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Για αυτό αρχικά αποσκίρτησα παραμένοντας στο γραφείο μου", πρόσθεσε ο Τλας που είναι γιος ενός πρώην υπουργού Άμυνας της Συρίας.

Ο Τλας τόνισε ότι διαφωνεί "σε κάθε ξένη παρέμβαση στη Συρία, όποια μορφή και αν πάρει αυτή η παρέμβαση". Ζήτησε όμως από τη διεθνή κοινότητα να εξοπλίσει τους αντάρτες. "Μέχρι τώρα ο συριακός λαός έχει πετύχει πολλές νίκες, πρέπει να τον στηρίξουμε, πρέπει να τον βοηθήσουμε, πρέπει να τον οπλίσουμε", πρόσθεσε.

Στην ερώτηση, αν δρουν στη χώρα Σύροι και ξένοι ισλαμιστές, ο στρατηγός απάντησε ότι "υπάρχει προφανώς ένα 20% ισλαμιστών, όμως είναι μειονότητα" και τόνισε ότι "ο συριακός λαός δεν ήταν ποτέ λαός εξτρεμιστών".

Η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), η υπηρεσία που φέρεται να βοήθησε τον Τλας, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τις αποκαλύψεις του στρατηγού.

Ο Μάναφ Τλας που κατάγεται από τη Ραστάν της επαρχίας Χομς ήταν παιδικός φίλος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ήταν επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας ειδικής μονάδας υπεύθυνης για την προστασία του καθεστώτος αλλά απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του πέρυσι γιατί κρίθηκε "αναξιόπιστος", σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη Δαμασκό. Τον Ιούλιο αποσκίρτησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την κρίση και εκφράζοντας την οργή του για τις ενέργειες του στρατού. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι σκόπευε να συντάξει έναν "οδικό χάρτη" για την έξοδο από την κρίση με τη συμμετοχή "έντιμων" πολιτικών αλλά χωρίς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.