ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Τα απαξιωτικά σχόλια του Ρόμνεϊ για τους Παλαιστίνιους

Βίντεο: Τα απαξιωτικά σχόλια του Ρόμνεϊ για τους Παλαιστίνιους

Οι Παλαιστίνιοι «δεν ενδιαφέρονται καθόλου» για την επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ, ακούγεται να λέει ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, σε ένα ακόμα απόσπασμα από το βίντεο που είχε τραβηχτεί με κρυφή κάμερα.

Το περιοδικό Mother Jones δημοσίευσε ολόκληρη την ηχογράφηση της 17ης Μαΐου, από μια ιδιωτική βραδιά του Ρόμνεϊ με χορηγούς του. Εκτός των άλλων, ο Ρόμνεϊ δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ειρήνη» με το Ισραήλ και ότι «μια πορεία προς την ειρήνη είναι σχεδόν απολύτως αδιανόητη».

Αν εκλεγεί, ο ίδιος δεν θα μεσολαβήσει για την επανέναρξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, ομολογεί επίσης ο Ρόμνεϊ.

«Χειρίζεται κανείς τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί. Ελπίζει σε κάποια σταθερότητα, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό θα παραμείνει ένα άλυτο πρόβλημα και το μεταθέτει το πρόβλημα για αργότερα, ελπίζοντας ότι στο τέλος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάτι θα γίνει και θα επιλυθεί», σημειώνει.

Επίσης εκτιμά ότι «η ιδέα να ασκηθεί πίεση στους Ισραηλινούς για να δώσουν κάτι στους Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα χειρονομίες καλής θελήσεως (από αυτούς) είναι η χειρότερη ιδέα στον κόσμο».

Από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ρόμνεϊ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ, ενώ ήδη είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των Παλαιστινίων μετά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ στα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο περιοδείας του.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν ιδιαίτερα αντιδράσει στις δηλώσεις, τις οποίες είχαν θεωρήσει «ρατσιστικές», του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, ο οποίος είχε πει ότι η διαφορά μεταξύ του δικού τους οικονομικού επιπέδου και αυτού του Ισραήλ εξηγείται από τη διαφορά «κουλτούρας». Ο Ρόμνεϊ είχε επίσης προκαλέσει την έντονη αντίδρασή τους όταν χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του Ισραήλ».