ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel : Ένας στους 10 εργαζομένους στην Ευρώπη πάσχει από κατάθλιψη

Spiegel : Ένας στους 10 εργαζομένους στην Ευρώπη πάσχει από κατάθλιψη

Ένας στους 10 εργαζομένους στην Ευρώπη πάσχει ήδη από κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό «Spiegel».

Τα συνήθη συμπτώματα φαίνεται πως ξεκινούν με πόνο στον αυχένα και στον ώμο, προβλήματα στο στομάχι ή επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα. Παρουσιάζονται επίσης προβλήματα στον ύπνο ή στη συγκέντρωση. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και το άγχος, τα συμπτώματα αυτά προδίδουν την ασθένεια.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, κατά μέσο όρο προκαλείται μια απώλεια 36 εργάσιμων ωρών και κόστος για το σύστημα υγείας περίπου 100 δισεκατομμυρίων, με στοιχεία για το 2010. Τη δυσάρεστη πρωτιά κατέχουν αυτήν τη στιγμή μακράν η Βρετανία με 26% ,ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία με 12%.

Ξεπερνώντας τα οικονομικά κόστη που φαίνεται ότι μετρούν πλέον περισσότερο από τον ανθρώπινο παράγοντα, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο μεγάλο ταμπού της νόσου.

Συχνά, αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι τα προβλήματα στην εργασία, υπογραμμίζει ο καθηγητής. Οι άνθρωποι υποφέρουν από την πίεση στη δουλειά και την αβεβαιότητα και αυτό οδηγεί σε μεγάλο ψυχολογικό στρες. Μερικές φορές, μάλιστα, αιτία είναι τα οικογενειακά προβλήματα ή η κληρονομικότητα.