ΚΟΣΜΟΣ

VatiLeaks: «Είμαι αθώος και δεν έχω συνεργούς»

VatiLeaks: «Είμαι αθώος και δεν έχω συνεργούς»

Ο πρώην οικονόμος του Πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος κατηγορείται για τη λεγόμενη υπόθεση VatiLeaks επανέλαβε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ότι «είναι αθώος» και «ότι δεν έχει συνεργούς».

Ο Γκαμπριέλε κατηγορείται για την υφαρπαγή προσωπικών εγγράφων του ποντίφικα και διοχέτευσή τους σε Ιταλούς δημοσιογράφους και η δίκη σε βάρος του ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο στο Βατικανό.

«Δηλώνω αθώος επειδή έκλεψα τα έγγραφα , αλλά αισθάνομαι ένοχος διότι έκανα κατάχρηση της εμπιστοσύνης που μου έδειξε ο Άγιος Πατέρας, τον οποίο και αγαπώ όπως ένα παιδί αγαπά τον πατέρα του», δήλωσε ο πρώην στενός συνεργάτης του πάπα Βενέδικτου.

Ο Πάολο Γκαμπριέλε πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν είχε συνεργούς» και ότι «κατάλαβε πριν από την σύλληψή του, ότι είχε υποπέσει σε μεγάλο σφάλμα, γι αυτό και ένιωσε την ανάγκη να εξομολογηθεί».

Ο Γκαμπριέλε είπε ακόμη ότι ενήργησε επειδή είδε «το κακό και η διαφθορά παντού στην Εκκλησία», και αισθάνθηκε πως ο Πάπας δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν, πάντως, ότι «ο πρώην μπάτλερ έχει ήδη συνεργασθεί αποτελεσματικά με τους εισαγγελείς του Βατικανού, κατά την προκαταρκτική φάση των ερευνών».

Η ποινή κατά συνέπεια, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα χρόνια, μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ή ίσως να απονεμηθεί χάρη από τον ίδιο τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.