ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τα βραβεία Νόμπελ

Αντίστροφη μέτρηση για τα βραβεία Νόμπελ

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση των διάσημων βραβείων Νόμπελ της φετινής χρονιάς και οι προβλέψεις για τους νικητές ολοένα και πληθαίνουν.

Συγκεκριμένα, το Νόμπελ Ιατρικής θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 12:30 ώρα Ελλάδος, ενώ την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου το Νόμπελ Χημείας.

Η ερχόμενη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου αποτελεί πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 12:00 ώρα Ελλάδος θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου το νωρίτερο στις 14:00 ώρα Ελλάδος το Νόμπελ Οικονομίας.

Τα βραβεία ανακοινώνονται στην Στοκχόλμη με μόνη εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης που ανακοινώνεται στο Όσλο.

Αν και συνήθως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι τυχεροί που θα επιλεγούν στους τομείς της επιστημονικής έρευνας -Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Οικονομίας- για τα άλλα δύο βραβεία το Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας, που είναι τα πιο δημοφιλή, υπάρχουν πολλά προγνωστικά.

Ο Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν και ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε δύο σουηδικές ιστοσελίδες στοιχημάτων, ενώ η Αιγύπτια Μάτζι Γκόμπραν, μέλος της κοινότητας των Κοπτών, η οποία είναι πρόεδρος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εργάζεται για τα δικαιώματα των παιδιών, είναι το φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης σε μία από αυτές τις ιστοσελίδες.

Οι υποψήφιοι για το Νόμπελ αυτό ανέρχονται σε 231 και μολονότι η ίδια η επιτροπή δεν αποκαλύπτει ποτέ τα ονόματά τους, είναι γνωστό ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται ο Μπιλ Κλίντον, ο Χέλμουτ Κολ και ο αμερικανός στρατιώτης που είναι ύποπτος για τη διαρροή πληροφοριών στον ιστότοπο WikiLeaks, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών του Όσλο για την Ειρήνη Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες της επιτροπής που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ, δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν κατάλογο με πιθανούς υποψήφιους.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται ο Αμερικανός Τζιν Σαρπ, θεωρητικός της μη βίαιης επανάστασης, η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και η ιδρύτριά της Σβετλάνα Γκανούσκινα, όπως και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας και ο αρχισυντάκτης του Αλεξέι Βενέντικτοφ.

Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται επίσης δύο Νιγηριανοί που αγωνίζονται κατά των καταχρήσεων με πρόσχημα τη θρησκεία, ο αρχιεπίσκοπος Τζον Ονάιγεκαν και ο σουλτάνος του Σοκότο Μοχάμεντ Σάαντ Αμπουμπάκαρ, όπως και ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν και η Αφγανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην υπουργός, η οποία αντιτίθεται στην ένδυση των γυναικών με μπούρκα, Σιμά Σάμαρ.

Τέλος οι εικασίες σχετικά με το νικητή του Νόμπελ Φυσικής πήραν φέτος μια αναπάντεχη τροπή. Η ανακάλυψη τον Ιούλιο ενός θεμελιώδους σωματιδίου, το οποίο μπορεί να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της εποχής μας και ως εκ τούτου θεωρείται ευρέως ότι μπορεί να διεκδικήσει το φετινό Νόμπελ.

Ωστόσο, η επιτροπή που απονέμει το βραβείο αυτό συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά την πιθανότητα αυτή. "Πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη. Αυτό είναι το μόνο που θα πω", σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα από τα μέλη της επιτροπής, ο Λαρς Μπρινκ.

Φέτος εξάλλου, λόγω οικονομικής κρίσης, το Ίδρυμα Νόμπελ μείωσε κατά 20% το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει τα βραβεία Νόμπελ από 10 εκατομμύρια κορώνες, που ήταν από το 2001, σε 8 εκατομμύρια κορώνες (930.940 ευρώ).