ΚΟΣΜΟΣ

Ο γερμανικός στρατός δαπανά εκατομμύρια για προϊόντα φροντίδας!

Ο γερμανικός στρατός δαπανά εκατομμύρια για προϊόντα φροντίδας!

Ο στρατός της Γερμανίας δαπανά εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων για να παράγει τα δικά της αντηλιακά, σταγόνες για τον βήχα και βάλσαμο χειλιών αντί να τα αγοράζει από τα ράφια των καταστημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συμπληρωματικά περίπου το 90% από ορισμένα προϊόντα φροντίδας που φτιάχνει ο ίδιος ο στρατός καταλήγουν στα σκουπίδια, επισημαίνεται σε έκθεση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Υπάρχει μεγάλο συμφέρον στην εξάλειψη των σπαταλών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ντίτερ Ένγκελς.

Στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται ότι ο στρατός της Γερμανίας δαπάνησε 20 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή εγκαταστάσεων για την παραγωγή των δικών του προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται εντομοαποθητικά και σπρέι για τη μύτη. Οι ελεγκτές επικαλούνται επίσης στην έκθεσή τους μία ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία είχε 4.350 υπολογιστές, αλλά μόνον 1.800 εργαζομένους. Οι ελεγκτές εξέδωσαν έναν κατάλογο με ευρύτερες συστάσεις για να «σφίξουν τα λουριά» στο σύστημα διαχείρισης των φόρων της χώρας και σε άλλους τομείς, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να εξοικονομεί στη Γερμανία περίπου 10 δισεκατομμύρια ετησίως.

Η έκθεση αυτή θα φέρει σε αμηχανία πολλούς στη Γερμανία, όπου οι αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα εκφραστικοί όταν επέκριναν την Ελλάδα και άλλες πληγείσες από την κρίση χώρες της ευρωζώνης για αδυναμία επαρκούς συλλογής των φόρων, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Οι ελεγκτές αμφισβητούν την ορθότητα μιας μείωσης του προσωπικού των ελεγκτών των φορολογικών υπηρεσιών, το οποίο οδήγησε σε μια μείωση του αριθμού των ελεγκτών και μια ανάλογη μείωση στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος από τα 911 εκατομμύρια ευρώ το 2005 στα 787 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

«Είναι θέμα σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας», σημείωσε ο Ένγκελς. «Αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι ο φθηνότερος τρόπος είναι και ο καλύτερος, αλλά μάλλον ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου την αναλογία κόστους-οφέλους». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα μπορούσε να περιορίσει το έλλειμμά της και το κρατικό χρέος με ταχύτερο ρυθμό εξαλείφοντας ορισμένες από τις σπατάλες, επισημαίνεται στην έκθεση. «Ο καθαρός νέος δανεισμός θα μπορούσε να περιοριστεί κι άλλο φέτος», σημείωσε ο Ένγκελς, αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο καθαρός νέος δανεισμός θα είναι 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Η κυβέρνηση αναμένει την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της το 2014.