Ερντογάν: Δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση στους μαχητικούς Κούρδους

Ερντογάν: Δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση στους μαχητικούς Κούρδους

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει ποτέ στους μαχητικούς Κούρδους, αλλά εξέφρασε συγκρατημένα την ελπίδα ότι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπορέσουν να βάλουν τέλος σε μια σύγκρουση που δεν έχει φέρει στην Τουρκία τίποτε περισσότερο από "πόνο, αίμα και δάκρυα".


Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, αξιωματούχοι των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών άρχισαν συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν για το πώς θα τερματιστεί μια εξέγερση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους αφότου οι πιστοί σ' αυτόν αντάρτες πήραν τα όπλα το 1984.

Οι συνομιλίες επικρίθηκαν σφοδρά από εθνικιστικούς κύκλους που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μαλακώνει τη στάση της έναντι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) του Οτζαλάν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

"Ουδείς μπορεί να μας κάνει να υποκύψουμε. Δεν κάναμε πίσω μπροστά σε καμιά επίθεση, δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω", δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο της Άγκυρας.

"Η βία και η τρομοκρατία δεν έφεραν σ' αυτή τη χώρα τίποτε άλλο από πόνο, αίμα και δάκρυα. Πιστέψτε με, έχουμε ένα στόχο: αυτός είναι να σταματήσουμε τα δάκρυα των μητέρων", τόνισε. "Είμαστε επιφυλακτικοί, προσεκτικοί, αλλά ελπίζουμε".

Οι συνομιλίες επισκιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους εν είδει εκτελέσεων φόνους τριών κουρδικής καταγωγής ακτιβιστριών στο Παρίσι, για τους οποίους ο Ερντογάν υποστήριξε πως μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μέσα στο PKK ή προσπάθεια εκτροχιασμού των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το PKK κατηγόρησε στοιχεία στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους ή ξένες δυνάμεις και ο Οτζαλάν δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα μια έκκληση μέσω του αδελφού του προς τη γαλλική αστυνομία να εξιχνιάσει τους φόνους. Όμως δεν έδωσε καμιά ένδειξη ότι οι φόνοι θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.