ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη μεγάλος παραγωγός ναρκωτικών

Η Ευρώπη μεγάλος παραγωγός ναρκωτικών

Όλο και πυκνότερη δικτύωση και πολυπλοκότητα διαπιστώνουν στην αγορά ναρκωτικών στην ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και η Europol σε σχετική έκθεσή τους.

H Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε μεγάλο παραγωγό ναρκωτικών και κυρίως κάνναβης και ecstasy, δηλώνει ο Λόρεντ Λάνιελ αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας: «Η κάνναβη βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων και μετά ακολουθούν με σημαντική διαφορά κοκαΐνη και αμφεταμίνες. Παράλληλα υπάρχουν πολλοί χρήστες ηρωίνης, ενώ στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πολύ πιθανά πρόβλημα με τη χρήση μεθαμφεταμίνης», λέει ο αναλυτής του Κέντρου.

Εκτός...μόδας πια η ηρωίνη

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι και έφοδοι στα σύνορα της ΕΕ στις διαδρομές που ακολουθούν οι λαθρέμποροι ναρκωτικών και τα προγράμματα κατά των ναρκωτικών αποδίδουν από ότι φαίνεται καρπούς.

Ωστόσο ο Χάινο Στέβερ επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξαρτήσεων στο ΤΕΙ Φρανκφούρτης έχει διαφορετικά άποψη. Πιστεύει ότι η χρήση ηρωίνης έχει περιοριστεί όχι επειδή έχουν αποτέλεσμα τα κατασταλτικά μέτρα, αλλά επειδή η ουσία έχει γίνει συνώνυμο της αποτυχίας, του HIV και του AIDS.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τις αμφεταμίνες και της μεθαμφεταμίνες, οι οποίες είναι διεγερτικές αυξάνοντας την εγρήγορση και την ενέργεια, και ταιριάζουν συνεπώς καλύτερα στην σύγχρονη κουλτούρα της απόδοσης και του ανταγωνισμού.

Αποτελεσματικό το ολλανδικό μοντέλο;

Νόμιμη η χρήση κάνναβης για ιδία χρήση στην Ολλανδία Νόμιμη η χρήση κάνναβης για ιδία χρήση στην Ολλανδία. Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και η Europol προτείνουν στην έκθεση τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών για να αποκοπούν οι παραγωγοί ναρκωτικών στην Ευρώπη από τις «πρώτες ύλες», ο Χάινο Στέβερ προκρίνει το ολλανδικό μοντέλο της απελευθέρωσης ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

«Εδώ και 30 χρόνια επιτρέπεται το εμπόριο για ιδία, αποκλειστική χρήση, χωρίς ο αριθμός των Ολλανδών χρηστών να έχει ξεπεράσει εκείνο στη Γερμανία. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει! Είναι λιγότεροι. Παρά την ευκολότερη πρόσβαση, στην Ολλανδία καπνίζουν λιγότερα προϊόντα κάνναβης από ότι στη Γερμανία», καταλήγει ο Γερμανός ειδικός.

Πηγη DW