ΚΟΣΜΟΣ

Χέιγκελ: «Πραγματική και ξεκάθαρη» απειλή η Β. Κορέα

Χέιγκελ: «Πραγματική και ξεκάθαρη» απειλή η Β. Κορέα

Οι πυρηνικές απειλές που επισείει η Βόρεια Κορέα δημιουργούν ένα "σοβαρό και πραγματικό κίνδυνο" για την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.


"Διαθέτουν τώρα μια πυρηνική και βαλλιστική ικανότητα και αυξάνουν την επικίνδυνη πολεμοχαρή ρητορική τους...αυτό δημιουργεί ένα πραγματικό και σοβαρό κίνδυνο και μια απειλή για τα συμφέροντα" των συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Χέιγκελ, στο περιθώριο της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (NDU).

Υπενθυμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης απειλήσει να επιτεθεί σε βάσεις των ΗΠΑ στο Γκουάμ και τη Χαβάη και στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, ο επικεφαλής του Πενταγώνου θεωρεί ότι πρέπει να "αντιμετωπιστούν σοβαρά αυτές τις απειλές".

Εναντι του πολλαπλασιαμού των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μια απάντηση "μετρημένη, υπεύθυνη και σοβαρή", εκτίμησε. Η Ουάσινγκτον κατέστησε γνωστό τις τελευταίες ημέρες ότι έχει αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, ιδιαίτερα για την αναχαίτιση των πυραύλων που θα εκτοξευτούν από τη Βόρεια Κορέα, και ότι θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της Νότια Κορέα και Ιαπωνία, σε περίπτωση επίθεσης της Βόρειας Κορέας.

Το πρωί, ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών, Γιούν Μπιούνγκ Σε, και του επανέλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Ο κ. Χέιγκελ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ "εργάζονται με τους Κινέζους και άλλους για την επίλυση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο".
Ο Αμερικανός υπουργός είχε χθές τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Τσανγκ Ουανκουάν, και επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός του μικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, θα μεταβεί πριν από το τέλος του μήνα στο Πεκίνο.

Ρoή Ειδήσεων