ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στη φυλακή

Αίγυπτος: Ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στη φυλακή

Δικαστήριο του Καΐρου διέταξε την αποφυλάκιση του Χόσνι Μουμπάρακ για την κατηγορία του παράνομου πλουτισμού, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει στη φυλακή διότι αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Το αίτημα για την αποφυλάκιση του Μουμπάρακ εκδικάστηκε στη φυλακή Τόραχ όπου έχει μεταφερθεί από την περασμένη Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος ο οποίος μέχρι πρόσφατα νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Στις αρχές της εβδομάδας άλλο δικαστήριο είχε διατάξει την αποφυλάκιση του Μουμπάρακ για την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία διαδηλωτών κατά την εξέγερση του 2011, όχι όμως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα αυτή της δωροδοκίας.

Ο Μουμπάρακ, που κυβέρνησε την Αίγυπτο επί σχεδόν 30 χρόνια πριν την ανατροπή του, καταδικάστηκε πέρσι τον Ιούνιο σε ισόβια κάθειρξη, μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίλ αλ Άντλι, γιατί δεν απέτρεψαν τις δολοφονίες περίπου 800 διαδηλωτών.

Το εφετείο διέταξε τον Ιανουάριο την επανεκδίκαση της υπόθεσης, όμως η έναρξη της δίκης αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου αυτοεξαιρέθηκε.