ΚΟΣΜΟΣ

Επαναλειτουργεί το «κόκκινο» τηλέφωνο Βόρειας και Νότιας Κορέας

Επαναλειτουργεί το «κόκκινο» τηλέφωνο Βόρειας και Νότιας Κορέας

Την επαναλειτουργία της «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα ανακοίνωσε η Πιονγκγιάνγκ.


Η λειτουργία της γραμμής αυτής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία χρησιμοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τις δύο κυβερνήσεις, είχε διακοπεί το Μάρτιο, σε μια περίοδο που η ένταση στη χερσόνησο είχε αυξηθεί.

Η γραμμή θα επαναλειτουργήσει σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Ειρηνική Συμφιλίωση της Κορέας, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πιο απρόθυμη όσον αφορά την πρόταση της Σεούλ για μια διυπουργική συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στη Σεούλ. Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια πρώτη σύνοδος, σε επίπεδο κατώτερο του υπουργικού, αυτή την Κυριακή στο έδαφός της.

«Έχουμε τη γνώμη ότι είναι απαραίτητες επαφές ανάμεσα στις αρχές του Βορρά και του Νότου πριν από την υπουργική συνάντηση που προτείνεται από το Νότο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Συμφιλίωση, ο οποίος πρότεινε την τοποθεσία Καεσόνγκ, τη διακορεατική βιομηχανική περιοχή στη Βόρεια Κορέα σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα, η οποία έχει κλείσει από τον Απρίλιο.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, δήλωσε πως «μελετά» την πρόταση της Βόρειας Κορέας.