ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Οι τελευταίες μέρες του Μόρσι στην εξουσία

Αίγυπτος: Οι τελευταίες μέρες του Μόρσι στην εξουσία

Ένα χρόνο μετά τη νίκη του στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Αιγύπτου, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι βρέθηκε απομονωμένος και εγκαταλελειμμένος από φίλους και συμμάχους.


Ακόμα και η φρουρά του αποσύρθηκε και διευκόλυνε τους στρατηγούς να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα και να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Το τελεσίγραφο του στρατού το οποίο μετέφερε στον Μόρσι ο στρατηγός αλ Σίσι ήταν απλό και σαφές: παραιτήσου μόνος σου. Ο ισλαμιστής πρόεδρος απάντησε ότι μόνο νεκρός θα αποχωρούσε από την εξουσία, τονίζοντας συνεχώς τη συνταγματική νομιμότητα της κυβέρνησής του και τη νίκη του κόμματός του πριν από ένα χρόνο στις εκλογές.

Όμως, δεν είχε μείνει κανένας -στον κρατικό μηχανισμό τουλάχιστον- για να τον υποστηρίξει.

Τους τελευταίους μήνες ο Μόρσι βρισκόταν πια σε σύγκρουση με όλους τους θεσμούς της χώρας, με μουσουλμάνους και χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες, τους δικαστές, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Τα κόμματα και οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης αξιοποιούσαν τη λαϊκή οργή για το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μέλος των οποίων είναι ο Μόρσι, όπως και άλλες συντηρητικές ισλαμικές οργανώσεις αποκτούσαν συνεχώς μεγαλύτερη δύναμη, την ώρα που τα προβλήματα στην αιγυπτιακή οικονομία έμεναν άλυτα.

Η ισλαμοποίηση του Συντάγματος και οι παρεμβάσεις του Μόρσι στη Δικαιοσύνη, μαζί με την ανεργία, τις συνεχείς αυξήσεις τιμών, τις διακοπές της ηλεκτροδότησης, και την ελλιπή ασφάλεια, δημιούργησαν ένα εύφλεκτο κοινωνικό μείγμα.

Το κίνημα Τάμαροντ, που πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις με αίτημα την ανατροπή του Μόρσι, ανακοίνωσε την ύπαρξή του την περασμένη Πρωτομαγιά. Δύο μήνες αργότερα, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ορμή, για να παίξει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις και να δώσει κοινωνική στήριξη στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων έβλεπαν το τέλος να πλησιάζει ήδη από τις 23 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν καν η αντιπολίτευση οργανώσει την πρώτη μεγάλη διαδήλωση. Τότε ο στρατός έδωσε διορία επτά ημερών για βρει ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμβιβαστική λύση για τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Όμως, το χάσμα μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και προέδρου ήταν πια αδιάβατο. Οι μυστικές υπηρεσίες απέκρυβαν πληροφορίες από τον Μόρσι, ενώ ο στρατός ανέπτυσσε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις χωρίς να το γνωρίζει ο πρόεδρος.

Η αστυνομία, επίσης, αρνιόταν να προστατεύσει τα γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων, που γίνονταν στόχος επιθέσεων από τους διαδηλωτές.

Παρόλο που ο Μόρσι μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει αδιάσπαστη το έργο της, το τέλος ήρθε χωρίς φασαρία. Απλά ο στρατός ήταν συνεπής στο ραντεβού που του είχε δώσει.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Τις φονικές συγκρούσεις καταδίκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ανησυχία ΟΗΕ για συλλήψεις ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

«Βροχή» οι σφαίρες στην πλατεία Ταχρίρ (vid)