ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλβανία «πνίγεται» στα σκουπίδια

Η Αλβανία «πνίγεται» στα σκουπίδια

Ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές αποτελούν πλέον μέρος του τοπίου σε πολλές περιοχές της Αλβανίας. Ακτιβιστές και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σημαίνουν συναγερμό.

Λόφοι σκουπιδιών κυριαρχούν στο τοπίο πολλών περιοχών της αλβανικής επικράτειας. Η συσσώρευσή τους δεν οφείλεται μόνο στην ανεύθυνη συμπεριφορά μεμονωμένων πολιτών, αλλά και στη συντονισμένη απόθεση από πλευράς δήμων και κοινοτήτων. Ένα παράδειγμα αποτελεί η παραθαλάσσια πόλη Ντούρες. Δεδομένου ότι δεν διαθέτει οργανωμένη χωματερή, τα σκουπίδια των 200.000 κατοίκων της καταλήγουν σε παρακείμενα χωράφια.

Γουρούνια και κατσίκια ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγώσιμα, ενώ οι βροχές διοχετεύουν επικίνδυνες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα. Οικογένειες Ρομά κάνουν στοιχειώδη «ανακύκλωση» ψάχνοντας πλαστικό, χαρτί, παλιά μέταλλα και άλλα. Κατά την αναζήτηση χρήσιμων υλικών συχνά βάζουν φωτιά στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να μολύνεται και ο αέρας.

Αδιαφορία των αρμοδίων

Ο Λαβντός Φερούνι είναι ένας από τους λίγους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα. Αν και διαμαρτύρεται χρόνια για την ύπαρξη των παράνομων χωματερών, ελάχιστα έχουν γίνει. «Τα τελευταία 23 χρόνια εκτοξεύθηκε η κατανάλωση στην Αλβανία. Οι υποδομές δεν αναπτύχθηκαν παράλληλα, με αποτέλεσμα να παράγουμε πολύ περισσότερα σκουπίδια από όσα μπορούμε να διαχειριστούμε», υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του διοικητικού μηχανισμού και οι πολιτικοί δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε όλη τη χώρα συναντά κανείς μόλις δύο χωματερές που να πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ: μία στα Τίρανα και μία δεύτερη στο Μπουσάτ, στα βόρεια της χώρας. Ωστόσο, το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αλβανία δεν είναι δημιούργημα αποκλειστικά της ίδιας. Το 2011 η χώρα εισήγαγε -σύμφωνα με στοιχεία του αλβανικού υπουργείο Περιβάλλοντος- περί τους 300.000 τόνους άχρηστα μέταλλα και 20.000 τόνους πλαστικό ανακύκλωσης για περαιτέρω επεξεργασία, κυρίως από την Ιταλία. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν στην ετήσια παραγωγή σκουπιδιών της αλβανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα οι έλεγχοι στα τελωνεία είναι υποτυπώδεις.

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Φοβούνται ότι μαζί με τη νόμιμη εισαγωγή σκουπιδιών εισάγονται και παράνομα δηλητηριώδη σκουπίδια από τη νότια Ιταλία. Τις φήμες αυτές δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και μπορεί να διαψεύσει ο αλβανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Ταουλάντ Μπίνο, ομολογώντας ότι οι τελωνειακές αρχές της χώρας είναι διεφθαρμένες.

ΠΗΓΗ dW