ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφοι στην υπηρεσία των δικαιωμάτων

Δημοσιογράφοι στην υπηρεσία των δικαιωμάτων

Δημοσιογραφία και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό ήταν το θέμα των φετινών Δημοσιογραφικών Βραβείων για την Αναπτυξιακή Πολιτική, σε συνδιοργάνωση της DW με το γερμανικό υπ. Ανάπτυξης.

Τα γερμανικά Δημοσιογραφικά Βραβεία για την Αναπτυξιακή Πολιτική (Deutscher Medienpreis Enwicklungspolitik) απονέμονται από το 1975 σε γερμανούς δημοσιογράφους που ξεχωρίζουν για τα ρεπορτάζ και τις έρευνές τους πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν και δημοσιογράφοι από άλλες χώρες, ενώ η σημαντική αυτή εκδήλωση για τα γερμανικά ΜΜΕ διοργανώθηκε από το υπ. Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Deutsche Welle. Bραβεία απονέμονται για έξι κατηγορίες, ενώ εξέχουσα θέση κατέχει το βραβείο κοινού στη θεματική «Φωτογραφίες για την Αφρική».

«Δεν είστε μόνοι σας»

Το βραβείο Λατινικής Αμερικής έλαβε η ιστοσελίδα «Ρroyecto Rosa» των Όλγκα Λοζάνο, Χουανίτα Λεόν και Μαρσέλα Πελάεζ. Το δημοσιογραφικό αυτό πρότζεκτ ασχολείται με την αναζήτηση Κολομβιανών που είναι αγνοούμενοι. Για την ενδιαφέρουσα έρευνά του σχετικά με την παγκόσμια βιομηχανία επεξεργασίας βαμβακιού βραβεύθηκε ο γερμανός δημοσιογράφος Ούβε Χ. Μάρτιν. Βραβεία απονεμήθηκαν και σε δημοσιογράφους από την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της Βόλια Μαλαφεγιέτσαβα από την Λευκορωσία, σχετικά με τον κοινωνικό ρατσισμό που βίωσε ένας ομοφυλόφιλος στη χώρα της. Η δημοσιογράφος Χανάν Καντάτζι από την Ιορδανία ξεχώρισε για τις αποκαλύψεις της αναφορικά με περιστατικά άγριας κακοποίησης παιδιών και νέων σε ιδρύματα της Ιορδανίας.

Καταγγελία, συμπάθεια αλλά και αντικειμενικότητα

Από την εκδήλωση απονομής των Δημοσιογραφικών Βραβείων για την Αναπτυξιακή Πολιτική Από την εκδήλωση απονομής των Δημοσιογραφικών Βραβείων για την Αναπτυξιακή Πολιτική

Στη φετινή διοργάνωση ξεχώρισαν δημοσιογράφοι από την Αφρική και την Ασία για την ικανότητα τους να καταγράψουν με κριτική ματιά αλλά και αποστασιοποίηση σφοδρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ινδή Γιουζτάν Σαρμά, για παράδειγμα, κατάφερε μέσα από τα ρεπορτάζ της να καταδικάσει πρακτικές κακομεταχείρισης των ασθενών σε μεγάλα ψυχιατρικά ιδρύματα της Ινδίας, ενώ ο Γουέιντ Γουίλιαμς από τη Λιβερία να καταγράψει περιστατικά ακραίας φτώχειας στην πατρίδα του, κρατώντας την απαραίτητη απόσταση που απαιτεί η αντικειμενική δημοσιογραφική καταγραφή. Τέλος το κοινό, εν προκειμένω οι χρήστες του διαδικτύου, ψήφισαν σε μία ειδική ψηφοφορία στο ίντερνετ για τα καλύτερα φωτορεπορτάζ με θέμα την Αφρική. Νικητής αναδείχθηκε ο Νιγηριανός Ολουγίνκα Ιεζεκιήλ Αντεπαρούς, ο οποίος μέσα από τον φωτογραφικό του φακό κατέγραψε εικόνες παιδιών στο Μαρόκο που πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο τους με βάρκες.

ΠΗΓΗ DW