ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλείει ο Ερντογάν «γενική αμνηστία» στους Κούρδους

Αποκλείει ο Ερντογάν «γενική αμνηστία» στους Κούρδους

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους κούρδους αντάρτες ότι δεν έφυγαν από τη χώρα, όπως προβλεπόταν, και απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγηθεί γενική αμνηστία.

«Οι υποσχέσεις που δόθηκαν (από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) για την αποχώρησή του από το τουρκικό έδαφος δεν υλοποιήθηκαν. Μόνο το 20% (των ανταρτών) έφυγε από την Τουρκία και ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά», δήλωσε, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από τα τέλη του 2012 με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, οι κούρδοι αντάρτες κήρυξαν εκεχειρία τον Μάρτιο και άρχισαν να αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος τον Μάιο. Έκτοτε ζητούν, ως αντάλλαγμα, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ενέργειες καλής θέλησης απέναντι στους Κούρδους της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα χορήγησης «γενικής αμνηστίας» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ίδιο τον Οτζαλάν. «Δεν τίθεται ζήτημα γενικής αμνηστίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι άλλο ένα από τα αιτήματα των Κούρδων, η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία, δεν συζητείται επί του παρόντος.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει και «μερικές εκπλήξεις», χωρίς να αποκαλύψει ποιες θα είναι αυτές.
Το ΡΚΚ έχει δώσει στην Άγκυρα διορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει και πάλι τα όπλα.