ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Βόρεια Κορέα να δοθεί αμνηστία σε αμερικάνο

Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Βόρεια Κορέα να δοθεί αμνηστία σε αμερικάνο

Ο Λευκός Οίκος έκανε έκκληση στη Βόρειο Κορέα για απονομή χάριτος στον Κένεθ Μπάε, ενός αμερικανού ο οποίος κρατείται από τον Απρίλιο στις φυλακές της χώρας, ώστε να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Κίνγκ, απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα αναλάβει την υπόθεση κατά την επίσκεψή του στη Βόρειο Κορέα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ζητούμε από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να δοθεί ειδική αμνηστία στον κ. Μπάε και να του επιτραπεί να επιστρέψει στην πατρίδα του μαζί με τον πρέσβη κ. Κίνγκ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο Μπάε καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας, το οποίο τον έκρινε ένοχο για προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Μπάε, 45 ετών, χρησιμοποίησε τις τουριστικές επιχειρήσεις του για τον σχηματισμό ομάδων που θα ανέτρεπαν την κυβέρνηση.

Η αδελφή του Μπάε δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο αδελφός της είχε μεταφερθεί σε κρατικό νοσοκομείο επειδή αντιμετώπιζε ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως διογκωμένη καρδιά, χρόνιο διαβήτη καθώς και πόνους στην πλάτη και το πόδι του.