ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία πείνας ξεκίνησε μέλος των Pussy Riot

Απεργία πείνας ξεκίνησε μέλος των Pussy Riot

Μία από τις φυλακισμένες τραγουδίστριες του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, ξεκίνησε σήμερα απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί όπως ισχυρίζεται δέχτηκε απειλές για τη ζωή της αφού κατήγγειλε τις συνθήκες "δουλείας" στο στρατόπεδο εργασίας όπου κρατείται.

Σε επιστολή της που δόθηκε από τον συνήγορό της στα μέσα ενημέρωσης η 23χρονη αφηγείται τις συνθήκες στο στρατόπεδο εργασίας γυναικών αρ. 14 της Μορδοβίας όπου εκτίει την ποινή της, κάνοντας μια αφήγηση που θυμίζει έντονα τις μαρτυρίες από τα σοβιετικά Γκούλαγκ.

Σε ξεχωριστή καταγγελία της που απευθύνεται στις δικαστικές αρχές, στον διευθυντή των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών και στον επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντιμίρ Λούκιν, κατηγορεί τον υποδιευθυντή της φυλακής Γιούρι Κουπριόνοφ ότι στις 30 Αυγούστου απείλησε τη ζωή της επειδή παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησης και εργασίας.

Η Τολοκονίκοβα υποστηρίζει ότι οι κρατούμενες εξευτελίζονται συστηματικά και αντιμετωπίζονται σαν σκλάβες. Είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν 16-17 ώρες την ημέρα, τους στερούν τον ύπνο ενώ και οι συνθήκες υγιεινής είναι "στοιχειώδεις".

"Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, αρχίζω απεργία πείνας. Είναι μια ακραία μέθοδος, όμως είμαι πεπεισμένη ότι είναι η μόνη διέξοδος για εμένα σε αυτήν την κατάσταση. Απαιτώ να μας φέρονται σαν να είμαστε άνθρωποι και όχι σαν να είμαστε σκλάβες", τονίζει η πρώην φοιτήτρια φιλοσοφικής και μητέρα ενός 5χρονου κοριτσιού. Η Τολοκονίκοβα και δύο άλλα μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση δύο ετών για την "πανκ προσευχή" εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που είχαν τραγουδήσει μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Στην καταγγελία της εξηγεί ότι η "μπριγάδα" της, η ομάδα των γυναικών που ράβουν αστυνομικές στολές, αρχίζει δουλειά στις 7:30 το πρωί και σταματά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Οι γυναίκες κοιμούνται το πολύ τέσσερις ώρες κάθε νύχτα και παίρνουν μία ημέρα ρεπό κάθε ενάμιση μήνα. Η "αυθάδεια" και η "χαλάρωση" του ρυθμού εργασίας τιμωρούνται, συνήθως με συλλογικές κυρώσεις ώστε η μία κρατούμενη να στρέφεται εναντίον της άλλης.

Η Τολοκονίκοβα καταγγέλλει επίσης ότι οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι και τα δάχτυλα μιας γυναίκας που έπαθε κρυοπαγήματα καθώς "τιμωρήθηκε" να μείνει έξω επί πολλές ώρες μέσα στο καταχείμωνο. Μια άλλη κύρωση είναι η απαγόρευση στις γυναίκες να πλένονται και να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, ή να τρώνε και να πίνουν νερό.