ΚΟΣΜΟΣ

Στο ιατρείο μέλος των Pussy Riot που έκανε απεργία πείνας

Στο ιατρείο μέλος των Pussy Riot που έκανε απεργία πείνας

Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, ένα από τα μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, μεταφέρθηκε στο ιατρείο της φυλακής όπου κρατείται σήμερα, τέταρτη ημέρα της απεργία πείνας που κάνει, λίγες ώρες αφού της πήραν, όπως ισχυρίζεται, το πόσιμο νερό από το κελί της, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο σύζυγός της και η διοίκηση των φυλακών.


«Η Τολοκονίκοβα μεταφέρθηκε στην υπηρεσία υγείας του σωφρονιστικού συγκροτήματος αρ. 14», δήλωσε ο σύζυγός της Πιοτρ Βερζίλοφ στο πρακτορείο Interfax, προσθέτοντας ότι ο γιατρός και ο διευθυντής της φυλακής χαρακτήρισαν την κατάσταση της υγείας της «πολύ κακή».

Η υπηρεσία των φυλακών επιβεβαίωσε στο πρακτορείο RAPSI ότι η 23χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε σήμερα στο ιατρείο της φυλακής, «έπειτα από τη σύσταση των γιατρών».

Η Τολοκονίκοβα —που εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την οποία τραγούδησε μαζί με άλλα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot σε καθεδρικό ναό της Μόσχας— ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά απεργία πείνας, λέγοντας ότι έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της μετά τις καταγγελίες της για τις συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο εργασίας.

Σε επιστολή της, την οποία έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύζυγός της, η νεαρή γυναίκα καταγγέλλει ότι από χθες οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου εργασίας για γυναίκες αρ. 14 της Μορδόβια της στερούν το πόσιμο νερό και έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον της.

«Ο αξιωματικός Βαντίμ Νικολάγεβιτς με έπιασε από τα χέρια, ασκώντας επώδυνη πίεση στους ώμους μου και εμποδίζοντάς με να κινηθώ. Την ίδια ώρα η κρατούμενη Νεβετσέρια πήρε όλο το πόσιμο νερό που είχα», γράφει η Τολοκονίκοβα.
«Χωρίς νερό ένας άνθρωποι που κάνει απεργία πείνας πεθαίνει σε λίγες ημέρες», συνέχισε η ίδια στην επιστολή της. «Πιστεύω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό το επεισόδιο της προσφυγής στη βία, καθώς και της κατάσχεσης του πόσιμου νερού μου ως μια απόπειρα να μου στερήσουν τη ζωή», καταγγέλλει.

Η διοίκηση των φυλακών από την πλευρά της διαψεύδει τις καταγγελίες αυτές, επισημαίνοντας ότι απλώς αντικατέστησε, έπειτα από σύσταση των γιατρών, το κρύο νερό στο κελί της με ζεστό.

«Δεν υπήρξε προσφυγή σε σωματική βία εναντίον της κρατούμενης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο πρακτορείο Interfax.
Εξάλλου η διοίκηση είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι έθεσε την Τολοκονίκοβα, μητέρα ενός κοριτσιού 5 ετών, σε κελί της απομόνωσης, «ένα ασφαλές μέρος» με «άνετες συνθήκες».