ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ξεκινούν έρευνες σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας

Μεξικό: Ξεκινούν έρευνες σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διεξαχθεί μια «διεξοδική έρευνα» σχετικά με τις καταγγελίες για κατασκοπεία από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), κατά των μεξικανικών αρχών, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Μιγκέλ Ανχέλ Οσόριο, είπε ότι «θα διεξαχθούν έρευνες» προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύουν τα σενάρια περί κατασκοπείας κατά του πρώην προέδρου της χώρας, Φελίπε Καλντερόν (2006-20012) και του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πενία Νιέτο.

Πέρα από τις δημόσιες επικρίσεις για τα σενάρια κατασκοπείας, αυτή η ανακοίνωση αποτελεί το πρώτο βήμα από τις μεξικανικές αρχές εις απάντηση των σχετικών ισχυρισμών.

Ο Οσόριο είπε ότι η Υπηρεσία για την Εθνική Έρευνα και Ασφάλεια –η υπηρεσία πληροφοριών του Μεξικού- και το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας θα αναλάβουν την έρευνα. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς αυτούς», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά μέσα και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει πιο αυστηροί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του.