ΚΟΣΜΟΣ

19χρονος έχει σαν στόχο να φτάσει σε χρόνο ρεκόρ στο Νότιο Πόλο

19χρονος έχει σαν στόχο να φτάσει σε χρόνο ρεκόρ στο Νότιο Πόλο

Ένας νεαρός Αμερικανός εξερευνητής, ο Πάρκερ Λίοτοντ, σχεδιάζει να σπάσει το ρεκόρ και να αναδειχτεί ο ταχύτερος άνθρωπος που θα φτάσει στο Νότιο Πόλο, ένα ταξίδι 639χλμ., τα οποία θα διανύσει με τα πόδια και τα σκι του και θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου.


Ο Λίοτοντ, 19 ετών από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, έχει σκοπό να αναμεταδώσει το ταξίδι του, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 22 ημέρες, μέσω δορυφόρου που θα είναι τοποθετημένος σε ένα φορτηγό υποστήριξης. Το όχημα θα οδηγεί ο συνεργάτης του, ο βετεράνος εξερευνητής Νταγκ Στούπ.

Όπως δήλωσε ο 19χρονος, σκοπός του ταξιδιού του είναι να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στις κλιματικές αλλαγές. «Πρέπει να είμαι προετοιμασμένος ότι θα τραβάω ένα έλκηθρο που ζυγίζει περίπου 80 κιλά, επί 12 ώρες την ημέρα, για σχεδόν ένα μήνα», είπε.

Διανύοντας απόσταση 18 χιλιομέτρων την ημέρα, οι δύο εξερευνητές έχουν θέσει ως στόχο να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους μέσα σε 22 ημέρες. Το μέχρι τώρα ρεκόρ κατέχει ο Κρίστιαν Άιντ από τη Νορβηγία, ο οποίος ολοκλήρωσε την αποστολή του στο Νότιο Πόλο μέσα σε 24 ημέρες, 1 ώρα και 13 λεπτά.