ΚΟΣΜΟΣ

Μέλος των Pussy Riot, μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία

Μέλος των Pussy Riot, μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία

Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, μία από τις δύο φυλακισμένες νεαρές γυναίκες του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot, βρίσκεται σε διαδικασία μεταφοράς σε νέο στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λουκίν.

Οι συγγενείς της Τολοκονίκοβα, 24 ετών, δεν είχαν νέα της από τις 22 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες αφού οι σωφρονιστικές αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει τη μεταφορά της σε νέα φυλακή.

Η απόφαση να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή ελήφθη όταν η νεαρή γυναίκα ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας, καταγγέλλοντας ότι απειλείται η ζωή της μετά τη δημοσίευση μιας επιστολής στην οποία περιγράφει τις άσχημες συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο εργασίας αρ. 14 της Μορδόβια.

«Η ρωσική υπηρεσία φυλακών αποφάσισε να μεταφερθεί η Τολοκονίκονα στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ» στην ανατολική Σιβηρία, αναφέρει ο Λουκίν σε ανακοίνωση που ανέβασε στον ιστότοπό του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας Πιοτρ Βερζίλοφ είχε δηλώσει ότι «βρίσκεται εξορισμένη στα βάθη της Σιβηρίας», στην πόλη Νίζνι Ινγκάς στην επαρχία Κρασνογιάρσκ, 4.400 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.

Η απόφαση να μεταφερθεί σε στρατόπεδο εργασίας στην περιοχή αυτή ελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου «επειδή η Τολοκονίκοβα κατάγεται από την επαρχία Κρασνογιάρσκ (…) και εκτίοντας την ποινή της σε αυτή θα συμβάλει στην επανένταξή της στην κοινωνία», εξήγησε ο Λουκίν.

Όμως ο σύζυγος και η κόρη της Τολοκονίκοβα ζουν στη Μόσχα.

Η Τολοκονίκοβα εκτίει, όπως και ένα ακόμη μέλος των Πούσι Ράιοτ, ποινή δύο ετών επειδή τραγούδησε στις αρχές του 2012 μια «πανκ προσευχή» εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας.