ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ καλεί τις ουκρανικές αρχές να μην ασκήσουν βία στους διαδηλωτές

Η ΕΕ καλεί τις ουκρανικές αρχές να μην ασκήσουν βία στους διαδηλωτές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Τετάρτη τις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή σε «χρήση βίας κατά των απλών πολιτών», μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για να αποκατασταθεί η πρόσβαση.


Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουκρανία ανέφερε ότι «θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις αρχές για την πρόληψη της χρήσης βίας κατά των απλών πολιτών».

Νωρίτερα εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας κινήθηκαν συντεταγμένα τα ξημερώματα της Τετάρτης σε τμήμα της πλατείας του Κιέβου, όπου οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία , αντί να προσεγγίσει εμπορικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς δεν υπάρχουν ενδείξεις βίας, αλλά η αστυνομία , με τις ασπίδες και τα κράνη , εισήλθε στην χιονισμένη πλατεία Ανεξαρτησίας , στην καρδιά της πρωτεύουσας , όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες 10 ημέρες και τους απώθησε προς την άκρη χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια για να απομακρύνει τις σκηνές τους