ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε ο νόμος που ίσως οδηγήσει στην απελευθέρωση των Pussy Riot

Εγκρίθηκε ο νόμος που ίσως οδηγήσει στην απελευθέρωση των Pussy Riot

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε σήμερα έναν νόμο για την παροχή αμνηστίας, ο οποίος σύμφωνα με δικηγόρους θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και να οδηγήσει στην άρση των κατηγοριών εναντίον των 30 ακτιβιστών της Greenpeace.

Η κάτω βουλή υιοθέτησε τον νόμο, με 446 ψήφους υπέρ σε σύνολο 450 βουλευτών, τον οποίο είχε παρουσιάσει στις 9 Δεκεμβρίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την υιοθέτηση του πρώτου μετασοβιετικού συντάγματος στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δικηγόρους, ο νόμος αυτός, που ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των μελών των Πούσι Ράιοτ Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιοχίνα, που κανονικά ολοκληρώνουν την διετή ποινή φυλάκισης που τους είχε επιβληθεί επειδή τραγούδησαν μια πανκ προσευχή κατά του Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας τον Μάρτιο.

Η Ιρίνα Χρούνοβα, δικηγόρος των δύο γυναικών, δήλωσε ότι αναμένει οι πελάτισσες της να αφεθούν ελεύθερες πριν το τέλος του έτους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.