ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερη μία από τις Pussy Riot, αναμένεται και δεύτερη αποφυλάκιση

Ελεύθερη μία από τις Pussy Riot, αναμένεται και δεύτερη αποφυλάκιση

Την απελευθέρωση της Μαρίας Αλιοχίνα των Pussy Riot από τη φυλακή γνωστοποίησε ο σύζυγος άλλου μέλους του πανκ συγκροτήματος, ως μέρος «αμνηστίας» από το Κρεμλίνο. Άμεσα αναμένεται, σύμφωνα με τις αναφορές, η απελευθέρωση και της Νάντια Τολοκονίκοβα, επίσης μέλος του συγκροτήματος που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Ο Πιοτρ Βερζίλοβ, σύζυγος της Τολοκονίκοβα, επιβεβαίωσε στο Reuters το πρωί της Δευτέρας την αποφυλάκιση της Αλιοχίνα. Η ίδια η Τολοκονίκοβα αναμένεται να απελευθερωθεί άμεσα.

Οι δύο τους εξέτιαν ποινή διετούς κάθειρξης για την «πανκ προσευχή» στον Καθεδρικό της Μόσχας, η οποία είχε στόχο τον Πούτιν. Απελευθερώνονται βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα την απελευθέρωση των δύο μελών του γυναικείου συγκροτήματος, επιμένοντας παράλληλα πως η ενέργειά τους στο Καθεδρικό ήταν «επαίσχυντη».

«Δεν λυπήθηκα που αυτά (τα μέλη των Pussy Riot) κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα», είχε πει την περασμένη Πέμπτη ο Πούτιν. «Λυπήθηκα που επιδόθηκαν σε μια τόσο επαίσχυντη συμπεριφορά, η οποία ήταν κατά την άποψή μου προσβλητική για την αξιοπρέπεια των γυναικών» προσέθεσε, λέγοντας πως «ξεπέρασαν όλα τα όρια».

Ο ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει πως ο νέος νόμος, βάσει του οποίου απελευθερώνονται Αλιοχίνα και
Τολοκονίκοβα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τους ξένους ακτιβιστές της υπόθεσης της Greencepeace δεν καταρτίστηκε έχοντας υπόψη καμία από τις δύο συγκεκριμένες υποθέσεις.