ΚΟΣΜΟΣ

Αγεφύρωτες διαφορές Ουάσινγκτον-Βερολίνου για την οικονομική πολιτική

Αγεφύρωτες διαφορές Ουάσινγκτον-Βερολίνου για την οικονομική πολιτική

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λου, τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον προς το Βερολίνο να μειώσει την εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές και τα εμπορικά πλεονάσματα και να υιοθετήσει μια πιο «ενεργή» πολιτική για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων εντός της ιδίας.

Ο Λου, ο οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Γερμανίας σήμερα, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση της χώρας αυτής να προωθήσει μια άλλη οικονομική πολιτική. «Θεωρούμε ότι οι πολιτικές οι οποίες προωθούν περαιτέρω τις επενδύσεις και την εσωτερική ζήτηση θα ήταν καλές για τη γερμανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Σόιμπλε.

LOU

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα αυτά εδώ και μόλις ένα χρόνο, απέφυγε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις πολιτικές που η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει το Βερολίνο να εφαρμόζει κι εμφανίστηκε πολύ πιο μετρημένος στις τοποθετήσεις του. Στα τέλη Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει μια έκθεση στην οποία καυτηρίαζε «την αναιμική ανάπτυξη της εσωτερικής ζήτησης» στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κι εντόπιζε στην «εξάρτησή της από τις εξαγωγές» μια πηγή «ανισορροπίας» σε μακροοικονομικό επίπεδο.

«Δεν κάνουμε συνομιλίες για να βαθμολογούμε ο ένας τον άλλο, αλλά για να καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο», είπε από την δική του πλευρά ο Σόιμπλε. Η εσωτερική ζήτηση, που ο Σόιμπλε χαρακτήρισε σθεναρή, θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ρόλο στην υποστήριξη της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

SOIBLE

Χθες Τρίτη στο Παρίσι, όπου ο Τζακ Λου άρχισε την περιοδεία του στην Ευρώπη, ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τα «κράτη τα οποία έχουν ισχυρά πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους» να «τονώσουν την εσωτερική τους ζήτηση με την προώθηση επενδύσεων».

Το Βερολίνο συνεχίζει να αψηφά όλες τις εκκλήσεις προς αυτό. «Έναντι της ευρωζώνης δεν υφίσταται γερμανικό (εμπορικό) πλεόνασμα, καθώς κάνουμε τη δική μας συμβολή σε μια ισόρροπη κατάσταση είναι αληθινά αναμφισβήτητο ότι η γερμανική οικονομική ανάπτυξη οφείλεται στην εσωτερική ζήτηση», επανέλαβε ο Σόιμπλε και σήμερα.