Στη Λιθουανία ο Ουκρανός ακτιβιστής που βασανίστηκε

Στη Λιθουανία ο Ουκρανός ακτιβιστής που βασανίστηκε

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, βρίσκεται ο Ουκρανός αντικυβερνητικός ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ που, όπως καταγγέλλει, έπεσε θύμα απαγωγής προ ημερών και βασανίστηκε βάναυσα από αγνώστους.

 

Η αστυνομία εξακολουθεί επισήμως να τον καταζητεί για "οργάνωση μαζικών ταραχών".

Ωστόσο, στον τραυματισμένο ακτιβιστή δόθηκε άδεια να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας μετά από πιέσεις που άσκησαν δυτικές κυβερνήσεις συγκλονισμένες από τις εικόνες του αιματοβαμμένου Μπουλάτοφ οι οποίες έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ο 35χρονος ακτιβιστής, πατέρας τριών παιδιών αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Κιέβου παρουσία του επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και ενός ακόμη ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης του Πέτρο Ποροσένκο. "Έχουμε σώσει μια ζωή σήμερα" δήλωσε ο Ποροσένκο στο πρακτορείο Reuters. "Θα το κάνουμε για όλους όσους συλλαμβάνονται και κρατούνται" συμπλήρωσε.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ο Μπουλάτοφ, έφτασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας μέσω της πρωτεύουσας της Λετονίας, Ρίγα. Αμέσως με την άφιξή του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε δήλωση, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

"Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς τραυματίες, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών της αντιπολίτευσης και των άλλων τραυματιών", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Λιθουανίας Βιτένις Αντριουκάιτις το βράδυ της Κυριακής.