«Χρίσμα» στον Γιούνκερ από την Μέρκελ

«Χρίσμα» στον Γιούνκερ από την Μέρκελ

Σε φαβορί για να κατέβει ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης συντηρητικής πολιτικής ομάδας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προεδρία της Κομισιόν, εξελίσσεται ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την εξασφάλιση της στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και άλλων ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.


Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» ο Γιούνκερ εξασφάλισε την υποστήριξη της Μέρκελ, επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία διαδοχής. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται στο άρθρο της η εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος τηλεφώνησε η ίδια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να τον διαβεβαιώσει για την υποστήριξή της, μετά την κυκλοφορία φημών ότι ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ, εκ των οποίων και η κ. Μέρκελ, τον ενθαρρύνουν να κατέβει υποψήφιος. Μπορώ μάλιστα να πω ότι δεν τον ενθαρρύνουν απλώς, αλλά τον καλούν να κατέβει», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος.

Εξάλλου, υπέρ της υποψηφιότητας του Γιούνκερ, που κυβέρνησε το Λουξεμβούργο επί 19 χρόνια μέχρι την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν ταχθεί πολλοί ηγέτες, δεδομένης της εμπειρίας και του κύρους του στα ευρωπαϊκά θέματα, αναφέρει ''Το Βήμα''.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που εμπλέκονται στη διαδικασία διαδοχής και οι οποίοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με την υποψηφιότητά του, καθώς αρκετοί ηγέτες του ΕΛΚ θεωρούν ως βασική προϋπόθεση για την υποψηφιότητά του τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, κάτι που θεωρείται απίθανο να πράξει ο κύριος Γιούνκερ.

Επίσης, ως πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο Γιούνκερ είχε δεχτεί συχνά επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση χρέους στη Νομισματική Ενωση.

Εκπρόσωπος πάντως της Ανγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει τονίσει σε συνέντευξή του ότι υπολογίζει στην υποστήριξη από τους περισσότερους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που προέρχονται από το ΕΛΚ, «συμπεριλαμβανομένης και της κυρίας Μέρκελ».