ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μόσχα ο Σίσι για τις προοπτικές σύσφιγξης των σχέσεων

Στη Μόσχα ο Σίσι για τις προοπτικές σύσφιγξης των σχέσεων

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, αναχώρησε μαζί με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών για τη Μόσχα, για να συζητήσει την προοπτική της σύσφιγξης των σχέσεων με το Κρεμλίνο.


Ο κ. Σίσι και ο Ναμπίλ Φάχμι θα έχουν συνομιλίες τύπου «2+2» με τους ρώσους ομολόγους τους κατά τη διήμερη επίσκεψή τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού συνταγματάρχης Αχμέντ Αλί σε δήλωσή του, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera.

Το ταξίδι έρχεται «σε συνέχεια της ιστορικής επίσκεψης στο Κάιρο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας» τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχαν επισκεφθεί την αιγυπτιακή πρωτεύουσα το φθινόπωρο για να συζητήσουν την πώληση όπλων, καθώς και την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Αιγύπτου με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, τις ΗΠΑ, περνούν φάση κρίσης, λόγω της μείωσης της αμερικανικής βοήθειας στο Κάιρο μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, τον Ιούλιο.

Μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι, η υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση εξαπέλυσε σκληρό κύμα καταστολής κατά των ισλαμιστών υποστηρικτών του, ενώ χιλιάδες έχουν φυλακιστεί.
Ο στρατάρχης Σίσι αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου.