ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Έξαρση εθνικιστικών παθών σε κεντρικούς δρόμους

Βουλγαρία: Έξαρση εθνικιστικών παθών σε κεντρικούς δρόμους

Η έξαρση εθνικιστικών παθών στους κεντρικούς δρόμους της Φιλιππούπολης, όπου σημειώθηκαν ταραχές και συλλήψεις κατά τις διαμαρτυρίες εναντίον της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας της Γενικής Μουφτείας της Βουλγαρίας σε διατηρητέο τζαμί, κυριαρχεί στις σελίδες του σημερινού Τύπου.


Όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, οι κάτοικοι της πόλης Κάρλοβο, στους πρόποδες του Αίμου, διαμαρτύρονται δυναμικά εδώ και μήνες εναντίον της αγωγής διά της οποίας η Γενική Μουφτεία διεκδικεί την ιδιοκτησία του διατηρητέου μουσουλμανικού ναού, που έχει ανακηρυχτεί πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας.

Όπως, εξάλλου, πράττει η Μουφτεία έναντι της ιδιοκτησίας ογδόντα, περίπου, άλλων ακινήτων, θρησκευτικού και μη χαρακτήρα, τα οποία οι πνευματικοί ηγέτες των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας προβάλλουν ως «βακούφ» (δηλαδή, για ακίνητα της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – σ.σ.) ως ιδιόμορφη «τεκμηρίωση» των διεκδικήσεων της ιδιοκτησίας των επίμαχων ακινήτων διά της δικαστικής οδού.


Στα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου οι Βούλγαροι σχολιαστές υπενθυμίζουν, επίσης, ότι τις διεκδικήσεις της Γενικής Μουφτείας της Βουλγαρίας θεώρησε σκόπιμο να στηρίξει δυναμικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ στις επαφές του με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ και με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του εδώ τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Τούρκος επίσημος πραγματοποίησε ιδιόμορφη περιοδεία των αμφιλεγόμενων «βακούφ» σε πολλά μέρη της Βουλγαρίας.

Ενώ εξέφρασε, στη συνέχεια, «ανησυχία για την απελπιστική κατάσταση πολλών κτηρίων της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Βουλγαρία» στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο «Anadolou» σε εκτενή συνέντευξή του η οποία προκάλεσε, τότε, ένταση στις διμερείς σχέσεις, στο φως των πρωτοσέλιδων του βουλγαρικού Τύπου ότι «η Τουρκία ζήτησε τα οθωμανικά μνημεία στη Βουλγαρία», κατά τον χαρακτηριστικό τίτλο της εφημερίδας της Σόφιας «Πρέσα» για το θέμα.
Υπό αυτό το φως, ήταν περισσότερο αναμενόμενη παρά απροσδόκητη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο αρμόδιο δικαστήριο της Φιλιππούπολης, όπου άρχισε η Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, η δίκη για την ιδιοκτησία του επίμαχου «Curshum Jami» στην πόλη Κάρλοβο, η οποία είναι ευρύτατα γνωστή εδώ και ως γενέτειρα του Βασίλ Λέφσκι – θρυλική μορφή των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων των Βούλγαρων εναντίον του τουρκικού ζυγού στα τέλη του 19ου αιώνα.
Τα βουλγαρικά ΜΜΕ έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στα επεισόδια μεταξύ των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και μερικών μελών της Εθνικής Ένωσης Οπαδών Ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας, η οποία πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.


Δίνοντας αφορμή σε μερικούς Βούλγαρους σχολιαστές να αναρωτιούνται σήμερα μήπως έχει έρθει η ώρα το σωματείο να αλλάξει όνομα σε ένωση των… χούλιγκανς, με αφορμή τον λιθοβολισμό που θρυμμάτισε τα περισσότερα τζάμια της έδρας της Μουφτείας στην Φιλιππούπολη.


Σαν συνέπεια, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συλλήψεις, ενώ στα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου αναφέρονται και στοιχεία περί ελαφρά τραυματισμένων.
Το δεύτερο επεισόδιο του "σίριαλ" αναμένεται να παιχτεί σε ένα μήνα, όταν θα δοθεί στο φως η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πλόβντιφ, όπως ανακοινώθηκε.