Ουκρανία: Σε ισχύ ο νόμος περί αμνηστίας των διαδηλωτών

Ουκρανία: Σε ισχύ ο νόμος περί αμνηστίας των διαδηλωτών

Η νόμος για την αμνήστευση των ουκρανών διαδηλωτών θα τεθεί σε ισχύ αύριο, ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελία μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου και άλλων δημοσίων κτιρίων στην επαρχία, που αποτελούσε όρο για την εφαρμογή του νόμου.


"Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 και προβλέπει την άρση της δίωξης των ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα στο διάστημα μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου και της 2ας Φεβρουαρίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας.

Νωρίτερα, η ουκρανική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να παύσει αμέσως τις διώξεις κατά των διαδηλωτών, λίγες ώρες μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου, συμβόλου του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο βουλευτής του κόμματος Svoboda Αντρέι Ιλένκο, δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει σήμερα την είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου ότι η αντιπολίτευση απευθύνει τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση για την αμνήστευση 2.000 διαδηλωτών, το οποίο λήγει "σε λίγες ώρες" και απείλησε με ανακατάληψη του κτιρίου.

Στο Μαϊντάν (Πλατεία της Ανεξαρτησίας), ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσενιούκ, απαίτησε επίσης από την κυβέρνηση να παύσει αμέσως τη δίωξη των διαδηλωτών, απειλώντας με "ειρηνική επίθεση", εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, κάλεσε επίσης σήμερα την ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη των διαδηλωτών, χαιρετίζοντας παράλληλα τις ενέργειες των δύο πλευρών για την εκτόνωση της κατάστασης.