ΚΟΣΜΟΣ

O Aμπάς δεν θα πλημμυρίσει το Ισραήλ με παλαιστίνιους πρόσφυγες

O Aμπάς δεν θα πλημμυρίσει το Ισραήλ με παλαιστίνιους πρόσφυγες

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι δεν επιδιώκει να "πλημμυρίσει το Ισραήλ" με παλαιστίνιους πρόσφυγες που θα επιστρέφουν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με 250 ισραηλινούς φοιτητές στη Ραμάλα.


Επέμεινε επίσης ότι δεν χρειάζεται να "επαναδιαιρεθεί " η Ιερουσαλήμ για να γίνει δυνατή η δημιουργία μίας παλαιστινιακής πρωτεύουσας στον ανατολικό τομέα τη πόλης.

"Η προπαγάνδα λέει ότι ο Αμπού Μάζεν θέλει να πλημμυρίσει το Ισραήλ με πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες για να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ. Αυτό που ζητούμε εμείς είναι να τεθεί το θέμα των προσφύγων στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), διότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουμε για να τερματισθεί η διένεξη", πρόσθεσε υποδεχόμενος τους φοιτητές στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

"Αλλά δεν θα επιδιώξουμε να πλημμυρίσουμε το Ισραήλ με εκατομμύρια πρόσφυγες για να μεταβάλουμε τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι ψέμα", επανέλαβε ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το Σάφεντ στο βόρειο Ισραήλ κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το Ισραήλ την αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και των οικογενιών τους, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ όμως αποκρούει τη ιδέα, θεωρώντας ότι απειλείται η ταυτότητά του ως εβραϊκού κράτους.

Πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, απόγονοι στην πλειοψηφία τους των 760.000 Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν από τις εστίες του κατά την ίδρυση του Ισραήλ.

Ως προς το άλλο ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι δεν επιδικώκει την επαναδιαίρεση της πόλης , αλλά να επιτραπεί στους δύο λαούς να ζήσουν ο καθένας υπό την δική του κυριαρχία, υπό τον έλεγχο ενός συντονιστικού οργάνου.

"Δεν θέλουμε την επαναδιαίρεση της Ιερουσαλήμ, θέλουμε να αφήσουμε ανοικτή την Ιερουσαλήμ", είπε.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών και στη συνέχεια προσαρτήθηκε.

"Θα εγκαταστήσουμε έναν δήμο επιπλέον του ισραηλινού και θα έχουμε μία ανώτερη αρχή που θα συντονίζει εμάς του δύο, τι κακό υπάρχει σε αυτό", είπε ο Αμπάς κάνοντας λόγο για μία "πραγματική συνύπαρξη" υπό τα χειροκροτήματα των ισραηλινών φοιτητών.

Ωστόσο επανέλαβε ότι οι ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες δυσχεραίνουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες. "Πώς θέλετε να κάνω ειρήνη, όταν χτίζετε εδώ στον οικισμό του Μπέιτ Ελ και λέτε 'αυτή η γη είναι δική μου' "; Πού θέλετε να χτίσουμε εμείς το δικό μας παλαιστινιακό κράτος;".