ΚΟΣΜΟΣ

Οι ευχές του Βαρθολομαίου στον ουκρανικό λαό

Οι ευχές του Βαρθολομαίου στον ουκρανικό λαό

Ειρήνη και ευημερία στον ουκρανικό λαό ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε κοινές δηλώσεις του με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν.

Όπως ανέφερε ο Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της συνόδου που πραγματοποιείται από αύριο στην Κωνσταντινούπολη, θα συζητήσει με τους ηγέτες των ανά τον κόσμο ορθόδοξων χριστιανών και τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να βοηθήσουν όλον τον ορθόδοξο λαό της Ουκρανίας, τους Έλληνες καθολικούς που υπάγονται στη Ρώμη, αλλά και τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εκεί.

Από την πλευρά του, ο Ορμπάν σημείωσε ότι οι Ούγγροι πολίτες είναι ασφαλείς, τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην περιοχή της Υπερκαρπαθίας, στη Δυτική Ουκρανία και τόνισε ότι η κυβέρνησή του κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνουν ασφαλείς.

Πρόσθεσε, δε, πως η Ουγγαρία δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης που έχει εξελιχθεί στην Ουκρανία, και επεσήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιάνος Μάρτονι, διεξάγει σχετικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του, ήδη, έχει εμπλακεί σε κοινές προσπάθειες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να διασφαλιστούν η ειρήνη, η ασφάλεια και η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, μέσα στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης της Ουκρανίας σε ένα κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο.