ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. για Τουρκία: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση

Ε.Ε. για Τουρκία: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της Τουρκίας να εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, μετά τις τοπικές εκλογές στις οποίες το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη.


«Η Τουρκία ως μια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα χρειάζεται να προχωρήσει εμπρός στηνπροώθηση του έργου το οποίο χρειάζεται να γίνει όσον αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα, κάτι το οποίο σημαίνει να δεσμευτεί εκ νέου πλήρως στις μεταρρυθμίσεις βάσει του κοινοτικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», επισήμανε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Η ίδια έκανε λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις» στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες και κάλεσε να γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση να «τείνει το χέρι σε όλους τους πολίτες, περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία», ώστε να εξασφαλιστεί «η πιο σθεναρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις η οποία είναι δυνατή».

«Είναι πολύ σαφές ότι χρειάζεται να υπάρξει δημοκρατία, χρειάζεται να γίνει προσπάθεια όσον αφορά τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να δούμε την Τουρκία να επιτυγχάνει πράγματι πρόοδο στην προσπάθειά της να εκπληρώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η κ. Κοτσίγιαντσιτς.

Διαβάστε επίσης: Άγκυρα: Το κόμμα του Ερντογάν ανακοίνωσε πως νίκησε στις εκλογές