ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός

Γαλλία: Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, που ανέλαβε σήμερα το απόγευμα τα καθήκοντά του μετά τον διορισμό του χθες Δευτέρα από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έπειτα από την ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε ότι επιθυμεί «να συνεχίσει και να διευρύνει» το έργο του προκατόχου του.


Ο Βαλς, τα μέλη της κυβέρνησης του οποίου θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη, διαδέχθηκε τον Ζαν-Μαρκ Ερό με αποστολή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ολάντ, να συνδυάσει τη μείωση των ελλειμμάτων και των φόρων, υπό το βλέμμα των Βρυξελλών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατία όρισε έναν οδικό χάρτη για να πάμε ακόμη πιο μακριά, πιο γρήγορα» στον δρόμο της ανάκαμψης, δήλωσε ο Βαλς στον περίβολο του Μεγάρου Ματινιόν στο πλευρό του Ερό στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής παράδοσης-παραλαβής. Στόχος είναι να «επεκτείνουμε και να διευρύνουμε το έργο που έχει ήδη γίνει», απαντώντας παράλληλα «στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη» το οποίο εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές, πρόσθεσε.

Πάντως ο διορισμός του πρώην υπουργού Εσωτερικών, γνωστού για την ευθύτητα του λόγου του και την αυστηρότητά του, στη θέση του πρωθυπουργού απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ήδη οι οικολόγοι, που δεν επιδοκιμάζουν το προφίλ «του δεξιού σοσιαλιστή» του Βαλς, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αν δεν γίνει σεβαστό το αίτημά του για αλλαγή πορείας.

Όμως και οι αριστεροί στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τον διορισμό του Βαλς, ο οποίος είναι συνώνυμος σύμφωνα με τον βουλευτή Ανρί Εμανουελί με «μια στροφή προς τα δεξιά».

Ο 51χρονος Βαλς ανέλαβε χθες από τον Ολάντ το καθήκον να ηγηθεί μιας «κυβέρνησης μάχης» και να εφαρμόσει «το σύμφωνο ευθύνης», θεμελιώδη λίθο της οικονομικής πολιτικής του γάλλου προέδρου, το οποίο προβλέπει μείωση του κόστους εργασίας για τους εργοδότες προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή «να πείσει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι υπομονετική και ελαστική όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων της Γαλλίας, την ώρα που η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι Σοσιαλιστές έχει συμβάλει στη μείωση της δημοτικότητάς τους στο εσωτερικό της χώρας.

Ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει τον δύσκολο συνδυασμό της μείωσης του δημόσιου χρέους με την ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας. Η κυβέρνηση εξάλλου προβλέπει να μειώσει κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ τη φορολογία για τις εταιρείες στο πλαίσιο του «συμφώνου ευθύνης», αλλά και μια μείωση των εισφορών των εργαζομένων στο πλαίσιο «του συμφώνου αλληλεγγύης», όπως και τη μείωση της φορολογίας μέχρι το 2017.

Ο Ολάντ είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο την περικοπή δαπανών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2017. Οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό θα δοθούν μέσα στον Απρίλιο, προτού το Παρίσι υποβάλει στην Επιτροπή το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της γαλλικής οικονομίας.

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε τον νέο γάλλο πρωθυπουργό ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μειώσει το δημοσιονομικό χρέος της χώρας και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εικασίες για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση Βαλς. Μεταξύ των νέων προσώπων αναφέρεται το όνομα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για την προεδρία το 2007 και πρώην σύντροφος του Ολάντ, ίσως για το διευρυμένο υπουργείο Παιδείας. Ο Φρανσουά Ρεμπσαμέν, που είναι πιστός στον γάλλο πρόεδρο, ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, ένα πόστο που ήθελε να αναλάβει το 2012.

Ο Λοράν Φαμπιούς αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, όπως και ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν το υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο πρώην υπουργοί των Πρασίνων Σεσίλ Ντιφλό και Πασκάλ Κανφέν ανακοίνωσαν χθες ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Όμως σήμερα ο Βαλς έκανε δεκτή μια αντιπροσωπεία του Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι στην οποία εξέφρασε τη δέσμευσή του να εργαστεί για την ενεργειακή μετάβαση και την κοινωνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Η απουσία των οικολόγων υπουργών θα αποδυνάμωνε τον συνασπισμό της αριστεράς που δημιουργήθηκε το 2012 μετά τη νίκη του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές και θα άνοιγε ένα νέο μέτωπο αμφισβήτησης για τον πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Πώς και γιατί ο Ολάντ επέλεξε για νέο πρωθυπουργό τον Βαλς