ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ: Κατηγορίες εις βάρος της Κίνας για εσκεμμένο εμβολισμό πλοίων

Βιετνάμ: Κατηγορίες εις βάρος της Κίνας για εσκεμμένο εμβολισμό πλοίων

Για εσκεμμένη σύγκρουση κινεζικών πλοίων με δύο βιετναμέζικα σκάφη σε διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου κινεζικές εταιρείες άρχισαν να επιχειρούν το σαββατοκύριακο, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας ζημιές, έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ.

Η Κίνα διεκδικεί ολόκληρη την πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Νότια Σινική Θάλασσα, απορρίπτοντας αντίπαλες διεκδικήσεις σε τμήματά της από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι. Έχει επίσης μια χωριστή θαλάσσια διένεξη με την Ιαπωνία.

"Στις 4 Μαΐου, κινεζικά πλοία εμβόλισαν εσκεμμένα δύο σκάφη της βιετναμικής Ακτοφυλακής", δήλωσε ο Τραν Ντούι Χάι, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών και αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής επιτροπής συνόρων του Βιετνάμ.

"Κινεζικά πλοία, με αεροπορική υποστήριξη, επεδίωξαν να εκφοβίσουν τα βιετναμικά σκάφη. Χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ανόι.

Ο Χάι δήλωσε πως το Βιετνάμ ζήτησε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Πεκίνο και περιμένει απάντηση.

Άλλες χώρες στην περιοχή ανησυχούν, δήλωσε, προσθέτοντας πως το Βιετνάμ θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να διευθετήσει ειρηνικά τη διένεξη.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στον αέρα: Ράγισε εν ώρα πτήσης το τζάμι του πιλοτηρίου!