ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Εναρξη της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές

Αίγυπτος: Εναρξη της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από εκλογικό τμήμα της πόλης Ελ-Μαχάλα Ελ-Κούμπρα κατά την έναρξη στην Αίγυπτο της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών, στις οποίες αναμένεται να αναδειχθεί νικητής ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού που καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πριν από 11 μήνες.


Ο στρατάρχης Σίσι, που έχει αποστρατευθεί, κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα από τις 3 Ιουλίου 2013. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής μετά την αιματηρή καταστολή των δραστηριοτήτων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ημέρες . Μοναδικός αντίπαλος του αλ Σίσι είναι ο υποψήφιος της αριστεράς Χαμντίν Σαμπάχι.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο αλ Σίσι θα επικρατήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη στιγμή που η πλειοψηφία των Αιγυπτίων προσβλέπει στην επιστροφή της σταθερότητας έπειτα από τρία χρόνια "χάους" και οικονομικής κρίσης στη χώρα, μετά την εξέγερση του 2011 και την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο στρατός θα επικυρώσει με την εκλογή του αλ-Σίσι την επανάκτηση του ελέγχου της χώρας, έπειτα από ένα μικρό διάστημα εφήμερης άσκησης της εξουσίας από τον Μόρσι και τους ισλαμιστές. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι περισσότερο αυταρχική από το καθεστώς Μουμπάρακ.

Διαβάστε επίσης:

Ταϊλάνδη: Ο αρχηγός του στρατού επικεφαλής της κυβέρνησης