ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Γενική αμνηστία» κήρυξε ο Άσαντ!

Συρία: «Γενική αμνηστία» κήρυξε ο Άσαντ!

Τη χορήγηση «γενικής αμνηστίας» για όλα τα «εγκλήματα» που έχουν διαπραχθεί έως σήμερα, κήρυξε με διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, μια εβδομάδα μετά την επανεκλογή του.

Επικαλούμενη επιπλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης, η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία υιοθετείται «στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της ενότητας (…) μετά τις νίκες που σημείωσε ο συριακός στρατός» επί πεδίου.

Σε ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Άσαντ μετατρέπει τη θανατική ποινή που έχει επιβληθεί σε ισόβια κάθειρξη, μειώνει τις ποινές κάθειρξης για πολλά εγκλήματα, ενώ ακυρώνει κάποιες άλλες.

Οι ξένοι που έχουν εισέλθει στην χώρα «για να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική ομάδα ή να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια» θα λάβουν αμνηστία εάν παραδοθούν στις αρχές σε διάστημα ενός μήνα, αναφέρεται επίσης στο διάταγμα. Παράλληλα, οι απαγωγείς που απελευθερώνουν τους ομήρους και οι λιποτάκτες καλύπτονται από τους όρους της αμνηστίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 5η κατά σειρά γενικά αμνηστία από τότε που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 η λαϊκή εξέγερση στη Συρία και η οποία μετατράπηκε σε αιματηρό εμφύλιο μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ο πρόεδρος Άσαντ, του οποίου η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους αντάρτες «τρομοκράτες», έχει χορηγήσει με διάταγμα αμνηστία την 31η Μαΐου και την 21 Ιουνίου 2011, όπως και την 15η Ιανουαρίου 2012 και 16η Απριλίου 2013.

Διαβάστε ακόμα:

Ινδία: «Μηδενική ανοχή» στις επιθέσεις εναντίον γυναικών