ΚΟΣΜΟΣ

Οι σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη στήριξη Γιούνκερ

Οι σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη στήριξη Γιούνκερ

Η υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στηρίζεται από τους εννέα σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


Η επιλογή της στήριξης του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως αντιστάθμισμα τον ορισμό ενός σοασιαλδημοκάτη για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

"Σεβόμαστε το πνεύμα που κυριάρχησε στις ευρωεκλογές, δηλαδή το γεγονός ότι το κόμμα που ήρθε πρώτο θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον υποψήφιο που έχει παρουσιασθεί, δηλαδή τον κ. Γιουνκέρ", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλα αξιώματα που μπορεί να ανατεθούν σε πρόσωπα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρθηκαν, της Δανής Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, του πρώην πρωθυπουργού τηυς Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζαν-Μακ Ερό.

Για να εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διορισμός του περιλαμβάνεται σε πακέτο που περιλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία του Ευωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η σημερινή συνάντηση στο Παρίσι έγινε λίγες ημέρες πριν από την δύσκολη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και μετά την κατά της υποψηφιότητας Γιουνκέρ συνάντηση στη Σουηδία, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και οι ομόλογοί του της Ολλανδίας και της Σουηδίας, τους οποίους η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προσπάθησε να πείσει για την αποφυγή αδιεξόδου στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Στο Παρίσι γύρω από τον Φρανσουά Ολάντ σηναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Δανία), ο Βίκτορ Βιορέλ Πόντα (Ρουμανία), ο Ρόμπερτ Φίτσο (Δημοκρατία της Σλοβακίας), ο Μπόχουσλαβ Σομπότκα (Δημοκρατία της Τσεχίας), ο Τζόζεφ Μουσκάτ (Μάλτα), ο Βέρνερ Φάιμαν (Αυστρία) και ο Ελιο ντι Ρούπο (Βέλγιο).

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βλας και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήσαν επίσης παρόντες στη συνάντηση του Παρισιού.

Στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, οι εννέα ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν "με ευελιξία όλα τα περιθώρια" του συμφώνου σταθερότητας, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, για τον καθορισμό των επενδύσεων που περιλαμβάνονται ή όχι στις δαπάνες, σύμφωνα με την ιταλική πρόταση, και για την κατανόηση του γεγονότος ότι για ορισμένες προσπάθειες που συνδέονται με διαρθρωτικούς πόρους μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές.

"Οι σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι το σχήμα 'μεταρρυθμίσεις έναντι χρόνου για την μείωση των ελλειμμάτων' πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους", δήλωσε από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αντιδρώντας στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών που σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες επιδόσεις των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες, η άτυπη σύνοδος του Παρισιού συμφώνησε ως προς "την πρόθεση ελέγχου της μετανάστευσης με τρόπους που συνάδουν με τις αξίες και τις αρχές μας", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, χωρίς διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης: Στηρίζουν Γιούνκερ, με ανταλλάγματα, οι Σοσιαλδημοκράτες