ΚΟΣΜΟΣ

Σωφρονιστικός υπάλληλος σκότωσε κρατούμενο

Σωφρονιστικός υπάλληλος σκότωσε κρατούμενο

Ένας Πακιστανός σωφρονιστικός υπάλληλος πυροβόλησε δύο ανθρώπους που κατηγορούνταν για βλασφημία μέσα σε μια φυλακή σήμερα, σκότωσε τον έναν και τραυμάτισε τον δεύτερο, όπως κατήγγειλαν δικηγόροι, ένας ακτιβιστής και συγγενείς των θυμάτων.


Ο χριστιανός πάστορας Ζαφάρ Μπάτι έχασε τη ζωή του και ο 70χρονος Βρετανός υπήκοος Μουχάμαντ Ασγάρ, ο οποίος πάσχει από μια ψυχική νόσο, τραυματίστηκε στην επίθεση σε μια φυλακή στη Ραουαλπίντι, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, την Ισλαμαμπάντ.

Ο Μπάτι, ο οποίος κατέβαλε προσπάθειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χριστιανικής μειονότητας στη χώρα, δικαζόταν διότι ένας ισλαμιστής πνευματικός ηγέτης τον είχε κατηγορήσει το 2012 πως είχε στείλει σύντομα μηνύματα κειμένου (SMS) που προσέβαλαν τη μητέρα του προφήτη Μωάμεθ.

Η οικογένειά του καταγγέλλει πως οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι το τηλέφωνο ήταν καταχωρισμένο σε κάποιον άλλον.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μπάτι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του μέσα στη φυλακή, τόσο από άλλους κρατούμενους όσο και από φύλακες, όπως ανέφεραν μέλη της οικογένειάς του στην οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πακιστάν Life for All. Ο άνδρας κρατείτο στο ίδιο κελί με τον Ασγάρ.

«Αυτή είναι μια βάρβαρη πράξη. Είχαν διατυπωθεί απειλές. Το δικαστήριο θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή στην αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια του Μπάτι», δήλωσε ο Εξέβιερ Ουίλιαμς της Life for All.

«Το να δολοφονείται ένας άνθρωπος ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα γελοιοποιεί το σύστημα δικαιοσύνης. Οι προστάτες των αθώων έχουν γίνει θηρευτές».

Ο Ασγάρ, από το Εδιμβούργο, είχε συλληφθεί το 2010 και καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών των Ιανουάριο, αφού ένας δυσαρεστημένος ένοικος παρουσίασε επιστολές που είχε γράψει στις οποίες υποστήριζε πως είναι προφήτης.

Στο παρελθόν στη Βρετανία ο Ασγάρ είχε τεθεί υπό κράτηση και κατόπιν εισαχθεί σε κέντρο ψυχικής υγείας όπου είχε διαγνωστεί πως πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσαν οι δικηγόροι του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στους συνηγόρους υπερασπίσεώς του απαγορεύθηκε να είναι παρόντες στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου κατά τους τελευταίους μήνες της δίκης του. Η δικηγορική εταιρεία η οποία τον εκπροσώπησε ζήτησε να μη κατονομαστεί, ώστε να μην γίνει στόχος εξτρεμιστών.

Η βλασφημία επισύρει τη θανατική ποινή στο Πακιστάν, όπου η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι μουσουλμάνοι.

Φέτος έχει καταγραφεί ένας αριθμός ποινικών διώξεων για βλασφημία που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, σύμφωνα με ένα κέντρο μελετών με έδρα το Ισλαμαμπάντ, το Center for Research and Security Studies. Σύμφωνα με αναλυτές, πολλές από τις καταγγελίες που γίνονται αποτελούν πρόσχημα για να ξεκαθαρίζονται λογαριασμοί ή να υφαρπάζονται περιουσίες.

Οι κατηγορίες περί βλασφημίας είναι δύσκολο να αντικρουστούν, διότι ο νόμος δεν ορίζει με σαφήνεια τι συνιστά αδίκημα. Ακόμη και το να παρουσιάζονται τα στοιχεία τέτοιων υποθέσεων μερικές φορές μπορεί να θεωρηθεί νέα παραβίαση του νόμου.

Τα πρόσωπα που κατηγορούνται για βλασφημία συχνά λιντσάρονται και οι δικηγόροι οι οποίοι αναλαμβάνουν συνήγοροι υπεράσπισης σε τέτοιες υποθέσεις δέχονται συχνά επιθέσεις. Δικαστές έχουν επίσης δεχθεί επιθέσεις διότι απάλλαξαν κατηγορούμενους, ενώ πολλοί από τους κατηγορούμενους για αδικήματα τέτοιας φύσης παραμένουν προφυλακισμένοι για χρόνια, καθώς οι υποθέσεις τους καθυστερούν χαρακτηριστικά να εκδικαστούν.

Διαβάστε επίσης: Ο πρίγκιπας και η πρώτη γυναίκα πιλότος που πολεμούν τους τζιχαντιστές