ΚΟΣΜΟΣ

Πρόγραμμα υποδοχής Σύρων προσφύγων στην Ουρουγουάη

Πρόγραμμα υποδοχής Σύρων προσφύγων στην Ουρουγουάη

Σαρανταδύο Σύρους πρόσφυγες υποδέχθηκε την Πέμπτη η Ουρουγουάη, στην πλειονότητά τους παιδιά, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού για τη Λατινική Αμερική σχεδίου φιλοξενίας των εκτοπισμένων, κατά το οποίο θα παρασχεθεί βοήθεια στις οικογένειες αυτές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μια πηγή της προεδρίας της χώρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι πρόσφυγες έφτασαν με αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράσκο, κοντά στο Μοντεβιδέο. Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας που εμπόδισαν τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να πλησιάσουν στην αεροπορική βάση, κοντά στο αεροδρόμιο, όπου μεταφέρθηκαν αμέσως οι Σύροι. Στη βάση αυτή τους περίμενε για να τους υποδεχθεί ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα.

Η ομάδα των προσφύγων αποτελείται από πέντε οικογένειες, μία από τις οποίες έχει 14 μέλη, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Οι περισσότεροι από τους 42 είναι παιδιά και έφηβοι, καθώς αυτό ήταν το βασικό κριτήριο που έθεσαν οι αρχές της Ουρουγουάης κατά την επιλογή των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν.

Με πρωτοβουλία του προέδρου Μουχίκα η Ουρουγουάη θα υποδεχτεί άλλους 80 πρόσφυγες από τη Συρία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015. Είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα φιλοξενίας το οποίο περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας προς τις οικογένειες για δύο χρόνια και τη στήριξη των αρχών για να βρουν δουλειά και στέγη.

Το πρόγραμμα θα στοιχίσει στην Ουρουγουάη 2,5-3 εκατομμύρια δολάρια και εφαρμόζεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης

Σοκ: Έφηβος σκότωσε και ασέλγησε στο πτώμα της μητέρας του