Ιαπωνία: Μία ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να την καταστρέψει εντελώς

Μέχρι 120 εκατομμύρια νεκροί, σχεδόν ολόκληρος ο ιαπωνικός πληθυσμός μπορεί να εξοντωθεί αν πραγματοποιηθεί μια μείζων ηφαιστειακή έκρηξη όπως αυτές που έχει γνωρίσει το αρχιπέλαγος στο μακρινό παρελθόν, αναφέρεται σε μια ιαπωνική μελέτη που θα δημοσιοποιηθεί εν εκτάσει το Νοέμβριο.
Ιαπωνία: Μία ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να την καταστρέψει εντελώς
2'


Σύμφωνα με μια σύνοψη των εργασιών των ηφαιστειολόγων Γιοσιγιούκι Τατσούμι και Κέικο Σουζούκι του πανεπιστημίου του Κόμπε, οι κίνδυνοι να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής είναι της τάξης του 1% μέσα στον επόμενο αιώνα.

"Οφείλουμε να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι δεν θα ήταν παράδοξο να συμβεί μια μέρα κάπου στο αρχιπέλαγος μια μείζων έκρηξη", επιμένουν οι ερευνητές οι οποίοι εκτιμούν πως, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να σκοτώνονταν 120 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού της χώρας (127 εκατομμύρια).

"Στην Ιαπωνία συγκεντρώνεται το 7% των ενεργών ηφαιστείων του κόσμου και η χώρα έχει υποστεί συχνά καταστροφές, όπως πρόσφατα η έκρηξη του Όρους Οντάκε (που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους στο κέντρο της χώρας). Τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς το Όρος Φούτζι όπου ο κίνδυνος μιας έκρηξης είναι υπαρκτός", γράφουν.

Οι ειδικοί αυτοί βασίζουν τις εργασίες τους στη μελέτη των κύκλων και των επιπτώσεων από τις μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων στην Ιαπωνία, κυρίως μέσω της περίπτωσης της καλντέρας Άιρα, η οποία σχηματίσθηκε πριν από 28.000 χρόνια στην περιφέρεια της Καγκοσίμα (νήσος Κιούσου, νοτιοανατολική Ιαπωνία) από την κατάρρευση της κορυφής ενός ηφαιστείου έπειτα από μια τρομερή έκρηξη.

Αν ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβαινε σήμερα στην περιοχή, 7 εκατομμύρια ζωές θα χάνονταν μέσα σε δύο ώρες από τη λάβα και τους βράχους.

Τέφρα θα κάλυπτε το σύνολο της χώρας (με εξαίρεση το ανατολικό τμήμα του βόρειου νησιού Χοκάιντο) και θα κινδύνευαν όλες οι υποδομές, με αποτέλεσμα να καταδικάζονταν σε θάνατο μέχρι 120 εκατ. κάτοικοι, για τη σωτηρία των οποίων κάθε προσπάθεια θα ήταν μάταιη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται πάνω στη ζώνη του πυρός, το σημείο συνάντησης τεσσάρων τεκτονικών πλακών, αριθμεί συνολικά 110 ενεργά ηφαίστεια, το γνωστότερο από τα οποία είναι το Φούτζι.

Σχεδόν τα μισά βρίσκονται υπό αυστηρή παρακολούθηση: "όπως συνέβη με το όρος Οντάκε (η έκρηξη του οποίου αιφνιδίασε τους πάντες το Σεπτέμβριο), πολλά εξ αυτών μπορεί να αφυπνισθούν ανά πάσα στιγμή", εξηγεί ο ηφαιστειολόγος Γιοσούκε Αόκι του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή