ΚΟΣΜΟΣ

Ουρουγουάη: Διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

Ουρουγουάη: Διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Ουρουγουάη, σε μια αναμέτρηση που αναμένεται αμφίρροπη για τον διάδοχο του απερχόμενου προέδρου Χοσέ Μουχίκα και τον κεντροαριστερό συνασπισμό του, Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο).

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Κανείς από τους υποψηφίους δεν αναμένεται να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία, καθιστώντας τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου το πιθανότερο σενάριο.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Ταμπάρε Βάσκες, 74 ετών, υποψήφιος του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού και ο συντηρητικός Λουίς Λακάγιε Που, 41 ετών, εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο που αναμένεται να διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές της Κυριακής έδινε στον Βάσκες ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, έναντι 32% του Λακάγιε Που. Ο υποψήφιος Πέδρο Μπορνταμπέρι, 54 ετών, του συντηρητικού Partido Colorado (Κόμμα Κολοράδο) συγκεντρώνει περίπου 15%. Ο Μπορνταμπέρι θα μπορούσε να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Που.

Μέχρι πρόσφατα, ο Βάσκες θεωρείτο σίγουρος διάδοχος του Μουχίκα, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς έριχνε την ψήφο του στην κάλπη.

Το εκλογικό σώμα, που εκτιμάται πως φθάνει τα 2,6 εκατομμύρια σε έναν πληθυσμό 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα επιλέξει επίσης τους 99 βουλευτές και τους 30 γερουσιαστές.

Η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή καθώς δύο μικρότερα αριστερά κόμματα και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (PI) ενδέχεται να κερδίσουν λίγες έδρες και να ανατρέψουν την κλίμακα της εξουσίας.

Οι εκλογείς θα ψηφίσουν επίσης σε ένα δημοψήφισμα που προώθησε η αντιπολίτευση σχετικά με τη μείωση από τα 18 στα 16 έτη της ηλικίας στην οποία οι νεαροί παραβάτες μπορούν να διωχθούν ποινικά.

Διαβάστε επίσης:

Ποροσένκο: Oι Ουκρανοί υποστηρίζουν το σχέδιο για τερματισμό των συγκρούσεων