ΚΟΣΜΟΣ

Αποθεώθηκε ο Ράμα στη Σερβία

Αποθεώθηκε ο Ράμα στη Σερβία

Την κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, επισκέφθηκε την Τρίτη (11/11) ο Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έτυχε αποθεωτικής υποδοχής, καθώς από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι του Πρέσεβο και των γύρω περιοχών άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής.

Ο κεντρικός δρόμος της πόλης ήταν σημαιοστολισμένος μόνο με σημαίες της Αλβανίας, ενώ οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: "Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβατς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία", "Όλοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση", "Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας".

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κατά την άφιξή του στο Πρέσεβο κατευθύνθηκε στο δημαρχείο της πόλης, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο του Πρέσεβο, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των Αλβανών της νότιας Σερβίας.

Στην ομιλία του δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για τους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους.

Επεσήμανε δε, ότι οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο θα πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει να εξαλείψουν οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στη Σερβία".

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Αλβανία αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά απέναντι στις μειονότητες αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν δοθεί δικαιώματα στις μειονότητες, που αρνούνται άλλες χώρες να παραχωρήσουν στους Αλβανούς υπηκόους τους.

"Εμείς έχουμε στη χώρα μας τη μειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία διάκριση σε σχέση με τους πολίτες της Αλβανίας που είναι αλβανικής εθνότητας" ανέφερε στην ομιλία του στο Πρέσεβο ο Έντι Ράμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων