ΚΟΣΜΟΣ

Ιάπωνας αυτοπυρπολήθηκε για νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας

Ιάπωνας αυτοπυρπολήθηκε για νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας

Σοκ στην κοινή γνώμη της Ιαπωνίας έχει προκαλέσει η απόφαση ενός άνδρα να αυτοπυρποληθεί στο Τόκιο, αφήνοντας επιστολές που απευθύνονταν στην κυβέρνηση της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο που αφορά τη συλλογική άμυνα.

Οι πυροσβέστες και η αστυνομία είχαν ειδοποιηθεί λίγο πριν από τις 19.00 τοπική ώρα της Τρίτης (11/11) για πυρκαγιά στο πάρκο Χιμπίγια, κοντά στην συνοικία όπου εδρεύουν υπουργεία. Μόλις έφθασαν, μπορεί να έσβησαν τη φωτιά, ωστόσο δεν κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο θάνατος του οποίου διαπιστώθηκε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Βιντεοκάμερα που είχε τοποθετηθεί σε παγκάκι κοντά στο σημείο του συμβάντος, κατέγραψε την αυτοκτονία, ενώ - σύμφωνα με την αστυνομία - επιστολές προς τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, βουλευτές και γερουσιαστές, ήταν αφημένες εκεί κοντά.

Στις επιστολές, ο άνδρας που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα, καταφέρεται εναντίον νομοσχεδίου που αφορά τη συλλογική άμυνα.

Υπενθυμίζεται ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε στις αρχές Ιουλίου την ιστορική απόφαση να επιτρέψει στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις να λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ώστε να βοηθούν συμμάχους που έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση. Είναι η πρώτη απόφαση αυτού του είδους, μετά την κατάρτιση το 1947 του ειρηνιστικού Συντάγματος…

Ο Σίνζο Αμπε διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ιαπωνία δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο για να υπερασπιστεί μια ξένη χώρα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο, ένας άνδρας είχε αποπειραθεί επίσης να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο, έπειτα από ομιλία που είχε εκφωνήσει κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του Συντάγματος.