ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Περιμένουμε λεπτομερή σχέδια από το Κίεβο

Κομισιόν: Περιμένουμε λεπτομερή σχέδια από το Κίεβο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να διοργανώσει σύνοδο δωρητών για να βοηθήσει την Ουκρανία να συγκεντρώσει κεφάλαια ωσότου η κυβέρνηση στο Κίεβο παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν μια σύνοδο δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την Ουκρανία, ιδίως τις ανατολικές περιοχές της χώρας, οι οποίες σπαράσσονται μετά τα μέσα Απριλίου εξαιτίας της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών.

Όμως ο Χαν, ο νέος επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, δήλωσε ότι διστάζει να ορίσει μια ημερομηνία, εάν δεν δει ένα λεπτομερειακό σχέδιο.

«Ζήτησαν να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατόν. Ήθελαν μάλιστα να γίνει (η σύνοδος) πριν από τα Χριστούγεννα. Είμαστε ξεκάθαροι ως προς το ζήτημα αυτό — όσο δεν μας παρουσιάζουν ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, δεν προτιθέμεθα να ορίσουμε μια ημερομηνία», είπε ο Χαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να διοργανώσει την σύνοδο αυτή, για παράδειγμα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ξεκάθαρους οικονομικούς στόχους και αφού έχει ορίσει τους τομείς όπου θα δοθεί η προτεραιότητα για επενδύσεις, επέμεινε ο Αυστριακός επίτροπος.

Η ΕΕ παρεχώρησε εμπορικά προνόμια και δάνεισε δισεκατομμύρια ευρώ στο Κίεβο μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του τέως προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που θεωρείτο φίλα προσκείμενος στη Μόσχα.

Αλλά, σε μια ένδειξη της απογοήτευσης που έχει αρχίσει να καταγράφεται στις Βρυξέλλες λόγω της πορείας της συνεργασίας της ΕΕ με το Κίεβο, έχουν αρχίσει να υψώνονται οι φωνές που καλούν τις ουκρανικές αρχές να επιταχύνουν τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η στάση του Χαν σε ό,τι αφορά τη σύνοδο αποτελεί ένα παράδειγμα της νέας, σκληρότερης, πολύ πιο αυστηρής πολιτικής την οποία θα ακολουθεί πλέον η ΕΕ έναντι των γειτόνων της και των κρατών εκείνων που επιδιώκουν να ενταχθούν στις τάξεις της, τουλάχιστον για τη θητεία του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Απηχώντας το ότι στις φετινές ευρωεκλογές η υπομονή πολλών ψηφοφόρων έναντι των νέων μελών της ΕΕ έχει εξαντληθεί, μετά την ταχεία διαδικασία επέκτασής της που οδήγησε στο να έχει πλέον 28 κράτη-μέλη, ο Γιούνκερ είπε ότι δεν θα ενταχθεί κανένα νέο κράτος κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας του.

Ο Χαν σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να διστάζει να θέτει όρους και να ζητεί ανταλλάγματα για τις δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνει έναντι άλλων χωρών.

Πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο να γίνουν αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου την οποία έχουν συνάψει η ΕΕ και η Ουκρανία, η εφαρμογή της οποίας έχει καθυστερήσει λόγω της αντίθεσης της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην αποτελματωμένη υποψηφιότητα της Τουρκίας για εισδοχή στην ΕΕ, ο Χαν ανέφερε πως τάσσεται υπέρ του ανοίγματος διαπραγματεύσεων σε δυο νέα κεφάλαια, που αφορούν το κράτος του δικαίου και το δικαστικό σώμα.

Σχετικές ειδήσεις