ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 300 τζιχαντιστές ενώπιον της δικαιοσύνης

Γερμανία: 300 τζιχαντιστές ενώπιον της δικαιοσύνης

Περίπου 300 άτομα διώκονται στη Γερμανία με την κατηγορία της παροχής στήριξης στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης, Χέικο Μάας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι λειτουργούν και δεν χρειάζεται αυστηρότερη νομοθεσία.

«Όποιος υποστηρίζει το ΙΚ, κινδυνεύει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη με τους ήδη υπάρχοντες νόμους», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, έπειτα από εκκλήσεις ορισμένων υπουργών για αυστηρότερη νομοθεσία.

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα στοχεύει στην πάταξη της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Την Παρασκευή, εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης άνω των τεσσάρων ετών εις βάρος ενός 20χρονου Γερμανού, ο οποίος κατηγορείται ότι εντάχθηκε στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια δίκη στη Γερμανία κι αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες άλλες μέσα στους επόμενους μήνες.

Χιλιάδες δυτικοί εθελοντές έχουν μεταβεί στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν με τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν εκεί.
Οι αρχές αναζητούν όσους από αυτούς επιστρέφουν στην πατρίδα τους φοβούμενες τυχόν επιθέσεις.

Οι αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι περίπου 550 Γερμανοί πολίτες έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία και σχεδόν 60 έχουν σκοτωθεί, κάποιοι σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Περίπου 180 θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους. Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία υιοθέτησε μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τα οποία θεωρείται παράνομη η διανομή προπαγανδιστικού υλικού, η χρήση σχετικών συμβόλων και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που συνδέονται με την οργάνωση.

Κάποιοι από αυτούς που διώκονται κατηγορούνται για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών ή για συμμετοχή στον εξοπλισμό τους.