ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ιστορική σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας

Νέα ιστορική σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας

Μια νέα ιστορική σελίδα γράφεται στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, έπειτα από 50 χρόνια «ψυχρότητας», μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε αργά χθες (17/12/2014) το απόγευμα τη σημαντική μεταβολή στην ακολουθούμενη πολιτική όσον αφορά την Κούβα.

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι οι μεταβολές της πολιτικής στάσης της Ουάσιγκτον θα περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα και το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, αλλά και την έναρξη συνομιλιών προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο κρατών.

Η νέα φάση στις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ, ξεκίνησε μάλιστα με την απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη και εργαζόμενου σε οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας Αλαν Γκρος, ο οποίος παρέμεινε έγκλειστος επί πέντε χρόνια στην κουβανική φυλακή κατά τη διάρκεια ανταλλαγής φυλακισμένων με την Αβάνα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απελευθέρωση τριών Κουβανών κρατουμένων (Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Λουίς Μεδίνα) που είχαν συλληφθεί το 1998 για κατασκοπεία και κρατούνταν μέχρι σήμερα.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να τερματίσουν την αναχρονιστική πολιτική προς την Κούβα, η οποία δεν κατάφερε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξάλλου, τόνισε ότι πρόκειται να συνομιλήσει με μέλη του Κογκρέσου για την άρση του εμπάργκο.

Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, τόνισε και υπογράμμισε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα και ευχαρίστηκε τον Πάπα Φραγκίσκο γιατί «βοήθησε να σπάσει ο πάγος» με την Κούβα ασκώντας πιέσεις για την απελευθέρωση του Γκρος, αλλά και τον Καναδά που φιλοξένησε τις συνομιλίες των δύο πλευρών. Δηλώσεις έκανε και ο Ραούλ Κάστρο.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε ότι η «μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής προς την Κούβα είναι απλά η τελευταία μιας σειράς "ανόητων παραχωρήσεων" προς δικτάτορες».

Οι δύο χώρες υπήρξαν ιδεολογικοί πολέμιοι αμέσως μετά την επανάσταση του 1959 που έφερε τον αδελφό του σημερινού προέδρου Ραούλ Κάστρο, τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Η Ουάσιγκτον και η Αβάνα δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις, ενώ το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα ισχύει περισσότερο από πενήντα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον επιβίωσε του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Ουάσιγκτον κατέβαλε προσπάθειες να περάσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα.

Την απόφαση για την ομαλοποίηση των σχέσεων υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο, κορυφαίοι ηγέτες του πλανήτη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Πάπας Φραγκίσκος μάλιστα επαίνεσε τις ενέργειες του Ομπάμα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στις ΗΠΑ τώρα, μπορεί αρκετοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα να επέκριναν την απόφαση του προέδρου Ομπάμα, ωστόσο ο αμερικανικός λαός όμως εμφανίζεται σε γενικές γραμμές πιο ανοιχτός ως προς την ενίσχυση των σχέσεων με το νησιωτικό κράτος, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Ποσοστό μικρότερο του 20% των Αμερικανών αντιτίθεται στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, έδειξε η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 31.000 ενήλικων Αμερικανών. Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ενίσχυσης, ενώ το 39% δεν είναι σίγουροι.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη χθεσινή ιστορική ανακοίνωση του Ομπάμα και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 10 Ιουλίου με 9 Οκτωβρίου.

Η δημοσκόπος της εταιρείας Ipsos Τζούλια Κλαρκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Ομπάμα να πείσει το Κογκρέσο να άρει πλήρως το αμερικανικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα και προέβλεψε ότι η ήδη μεγάλη υποστήριξη του λαού θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η απόφαση του Ομπάμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ακόμη κι από τον συνήθως σύμμαχό του, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντες.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν ακόμη εντονότερα, ειδικά οι πιθανοί διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος Τζεμπ Μπους, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσοποτός

Σχετικές ειδήσεις