ΚΟΣΜΟΣ

AirAsia: Εντοπίστηκαν αντικείμενα στη θάλασσα

AirAsia: Εντοπίστηκαν αντικείμενα στη θάλασσα

Αξιωματούχοι της Ινδονησίας αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν αντικείμενα στη θαλάσσια περιοχή όπου συνεχίζεται η έρευνα για το αεροσκάφος που εξαφανίστηκε με 162 επιβαίνοντες πετώντας προς τη Σιγκαπούρη.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της Αυστραλίας εκτιμούν ότι πρόκειται για συντρίμμια του Airbus με τους 162 επιβαίνοντες, ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Airbus A320-220 της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα, στις 05.20' τοπική ώρα την Κυριακή (28/12/2014). Το αεροπλάνο αναμενόταν να προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη στις 08.30' τοπική ώρα.

Λίγο πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, οι πιλότοι ζήτησαν την άδεια από το κέντρο ελέγχου στη Τζακάρτα να αποκλίνουν από την πορεία πτήσης και να πετάξουν ψηλότερα, σε ύψος 38.000 ποδών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε η AirAsia.

"Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών αρχών εναέριας κυκλοφορίας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Τζ.Α. Μπαράτα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 156 Ινδονήσιοι, τρεις Νοτιοκορεάτες, ένας Γάλλος που ήταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ένας Βρετανός, ένας Μαλαισιανός και ένας πολίτης της Σιγκαπούρης. Υπήρχαν 138 ενήλικες επιβάτες, 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ του νησιού Μπελιτούνγκ και της Καλιμαντάν, στη δυτική ακτή του νησιού Μπόρνεο, στο μέσο της πορείας πτήσης.

"Με δεδομένες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας και τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο τόπος της συντριβής είναι στη θάλασσα, η υπόθεση που διαμορφώνεται είναι ότι το αεροσκάφος βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Είναι μία προσωρινή εκτίμηση η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας", δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της επιχείρησης εντοπισμού του αεροσκάφους, Μπαμπάνγκ Σοελίστιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ινδονησία δεν διαθέτει τα αναγκαία μέσα, όπως υποβρύχια, για να ανασύρει ένας αεροσκάφος από τον βυθό της θάλασσας, αλλά θα ζητήσει τη βοήθεια άλλων κρατών εάν παραστεί ανάγκη.

"Δεδομένων των ελλείψεών μας στην τεχνολογία, έχω εργασθεί σε συντονισμό με τον υπουργό Εξωτερικών για να μπορέσουμε να δανεισθούμε (μέσα) από άλλες χώρες που έχουν προτείνει βοήθεια. Πρόκειται για τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε.

Σχετικές ειδήσεις