ΚΟΣΜΟΣ

Κέντρα εκπαίδευσης: Αλλάζει το πρόσωπο του εχθρού

Κέντρα εκπαίδευσης: Αλλάζει το πρόσωπο του εχθρού

Παλιά, πυροβολούσαν μια φιγούρα στρατιώτη με ένα κόκκινο αστέρι στο κράνος, τώρα στα κέντρα εκπαίδευσης, οι «στόχοι» είναι στρατιώτες με σκούρο δέρμα και χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην... Ανατολή. Το πρόσωπο του εχθρού έχει αλλάξει.

Της Κατερίνας Τζαβάρα

Η Γερμανίδα φωτογράφος Χερλίντε Κελμπλ απεικόνισε σ' ένα πρόγραμμα με τίτλο «Στόχος», τον αντίπαλο, όπως τον βλέπουν στρατιώτες στα κέντρα εκπαίδευσής τους. Επισκέφθηκε 30 χώρες κι εκείνο που πρώτα απ' όλα κατέγραψε, όπως της αποκάλυψε ένας εκπαιδευτής «Σκοπός είναι να μάθουν να πλήττουν, όχι απλώς να πυροβολούν». Κι όσο κι αν ακούγεται παράλογο, με την ίδια ακριβώς «λογική» και η... «άλλη πλευρά», «οι μαχητές», «ο εχθρός» διδάσκονται εξίσου να εξολοθρεύουν.

Όπως εξηγεί στο BBC, η Γερμανίδα φωτογράφος, αναρωτιόταν, πώς είναι η εικόνα του εχθρού σήμερα. Είναι μια αφηρημένη φιγούρα; Έχει πρόσωπο; Και τελικά, έχει αλλάξει το σουλούπι του εχθρού;

Σε κέντρο εξάσκησης Αμερικανών στρατιωτών, της εξήγησαν ότι παλιότερα, ο στόχο ήταν ο Ιβάν, «μια πράσινη φιγούρα με ένα κόκκινο αστέρι στο κράνος». Τότε όμως «και ο εχθρός ήταν κόκκινος. Τώρα οι στόχοι έχουν αλλάξει. Οι νέες φιγούρες μοιάζουν Ανατολίτες με σκούρο δέρμα».

Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη διαφορά στους στόχους μεταξύ των χωρών που είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένες και κατ' επέκταση χρησιμοποιούν τα ατού της τεχνολογίας στον πόλεμο και άλλων χωρών που βρίσκονται «πολύ πιο πίσω».

Στο Αφγανιστάν ο στόχος ήταν ένα στρώμα που πάνω είχε καρφιτσωμένο ένα χαρτί με ζωγραφισμένο στόχο. Επίσης, μαχητές ζωγράφιζαν απλώς κύκλους πάνω σε λευκό χαρτί ή ήταν «τυποποιημένοι στόχοι, οι ίδιοι σε πολλές χώρες, σα να είχαν έρθει με την ίδια 'παραγγελία'».

Εκείνο που εξέπληξε τη φωτογράφο ήταν ότι στη Νότια Αφρική, την Κένυα, την Ουγκάντα και την... Αυστραλία οι στόχοι είχαν το ίδιο μοτίβο όπως στη Βρετανία. «Οι αποικιακές καταβολές βρήκαν... το στόχο τους», μ' άλλα λόγια.

Κάτι που επίσης καθορίζει το πρόσωπο της αλλαγής είναι ότι οι «ασύμμετρες συγκρούσεις» έχουν πλέον ξεφύγει από τα πεδία των μαχών και ο πόλεμος δίνεται συχνά μέσα σε πόλεις και χωριά. Έτσι, έχουν αλλάξει όχι μόνο οι στόχοι αλλά και τα ίδια τα πεδία εξάσκησης, αφού ως τέτοια κέντρα λειτουργούν πλέον πόλεις φαντάσματα, σε πολλές χώρες.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

(Πηγή: BBC)

Σχετικές ειδήσεις