ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Υπεύθυνο το Ισραήλ για το θάνατο του κυανόκρανου

Ισπανία: Υπεύθυνο το Ισραήλ για το θάνατο του κυανόκρανου

Μετά το επεισόδιο στη μεθόριο Ισραήλ και Λιβάνου με τη Χεζμπολάχ που στοίχισε τη ζωή σε δύο ισραηλινούς στρατιώτες και έναν ισπανό κυανόκρανο, η Μαδρίτη επιτέθηκε στο Ισραήλ καθιστώντας το υπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας που οδήγησε στο θάνατο του ισπανού λοχία.

Όσον αφορά το ίδιο το θερμό μέτωπο με τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ ανέφερε ότι υπάρχει μήνυμα πως η ομάδα δεν επιδιώκει συνέχιση της σύγκρουσης.

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο ισπανός πρεσβευτής Ρομάν Ογθαρσούν Μαρτσέσι καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ για το περιστατικό: «Η αιτία ήταν η κλιμάκωση της βίας, και αυτή προκλήθηκε από την ισραηλινή πλευρά» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

O νεκρός κυανόκρανος είναι ο 36χρονος ισπανός λοχίας Χαβιέ Σορία Τολέδο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν πως τα αίτια θανάτου παραμένουν υπό διερεύνηση ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σε υψηλούς τόνους το περιστατικό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ανέφερε την Πέμπτη πως έλαβε μήνυμα από την Χεζμπολάχ ότι η ομάδα δεν επιδιώκει συνέχιση της σύγκρουσεων.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν ανέφερε πως το μήνυμα ελήφθη μέσω της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL).

Ο ίδιος ωστόσο επιφυλάχθηκε, λέγοντας πως «μέχρι να ηρεμήσει εντελώς η περιοχή, οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα».